Friday, December 31, 2010

Selamat Hari Jadi Raihana







Masa kecik Raihana selalu nangis...malam jer nangis....dia nangis, nangis..jugak la......macam cerita Ahmad Albab da......



But, at day time...Raihana, very cheerfull, happy, sweet and adorable......
 

Nowadays, Raihana don't cry so much...kecuali bila tengok cerita sedih..... tengok kartun pun boleh nangis.....soooo emotional.....but she is still the cheerful and happy person....almost all the time.

Happy Birthday my baby....we love you sooooo much.



Thursday, December 30, 2010

Bola...bola..bola....





Topik perbualan hangat today would be , BOLAAAA.....

I'm not a crazy fan of bola, dan dah lama tak mengikuti perkembangan bola negara, but, the new AFF Suzuki Cup 2010 Malaysia team.....telah menunjukkan permainan yang membuka mata saya....they really make me proud...(especially in the first round of the final)

MALAYSIA BOLEHHHHHHHHH........

Congrats untuk team Malaysia, you deserve the title and the CUTIIIII.............



Wednesday, December 29, 2010

Terbang duit aku RM2K ...


Baru balik dari workshop, ingat nak amik keta, tapi....tak siap lagi.....

Kosnya...2k lebih....wuaaaaa.....nak nangis aku....

Buat top overhaul, coz keta tu asyik overheat jer....mamat tu cakap banyak nak kena tukar....

Tadi chek, still panas lagi bila pasang aircond...bateri plak dah kong....duit lagi....kira punya kira...2k lebeh...beb...

Walaupun sedih.....Aku redha...isk...isk....

The moral of the story : simpan duit banyak-banyak lagi....jangan asyik nak shopping jer......



Tuesday, December 28, 2010

http://inanazir.blogspot.com/




Secara rasminya pada hari yang berbahagia ini , blog - ntahape-ape telah ditukar nama kepada : http://inanazir.blogspot.com/ .

Tukar lagiiiiii.....saje nak komersialkan nama sendiri...hu..hu......



Teori Kasut Baru....





(Tu dia....gambar kasut pun nak letak watermark...sapa la nak curik gambo kasut aku nih...ngeh..ngeh..ngeh...)

Teori kasut baru nie i dengar dari my sister in law. Dia punya cerita, semua kasut baru....

Monday, December 27, 2010

Ai'nt No Sunshine...




I watched CSI yesterday...and i just can't take this song out of my head...

I know, i know, i know, i know...i don't know, what i know, do you know, i don't know...yeeehaaa....









Sunday, December 26, 2010

Watermark Tutorial @ Ina Nazir blogspot




Ikut tutorial seperti di bawah 'ek...kalau ada apa-apa tak faham, boleh tinggalkan comment jer...tq.

STEP 1:



Saturday, December 25, 2010

Watermark...Apa tu???




Nampak tak url http://ntahape-ape.blogspot.com/ kat gambar di atas? Ok..that is watermark. Watermark can prevent orang guna gambar kita dan cakap dia punya...Kalau nak edit pun susah la kan...coz ia akan merosakkan gambar. Nak taip cam biasa jer pun boleh, lagi senang kan. Tapi, bagi saya kalau buat camni kelas sikit la.


Before this, saya pun tak tahu amende la benda ni dipanggil ...tapi, bila tengok orang lain buat, saya pun nak buat gak.....so, bermula misi pencarian ....cari..punya cari..Photobucket..pastu jumpa....yeyyyyy...Photobucket......




So, untuk edit gambar dan sewaktu dengan nya...saya guna PAINT.NET . This is a free software, so you can download it from that website.

So, untuk 'akak-akak' atau 'pakcik-pakcik' yang nak tahu camner nak buat watermark seperti di atas , Esok saya akan load cara-cara nye 'ek.

Bebudak muda sekarang nie semuanya teror...dasat...genius...bab-bab komputer nih......tak yah ajar dah...
Bukan macam orang dolu-dolu, sekolah takde komputer, bila tengok orang ada email akaun, kita pun nak buka juga, sedangkan kat rumah, komputer dan internet pun takde. Aku le orang tu....buat malu jer...Photobucketceteknyer ilmu aku masa tu....ish..ish...

Tetapi, sekarang akulah SIFU...he..he..he..SIFU pebendenya...siput ada lar...ngeh..ngeh..ngeh...

Setakat nak edit-edit html...godam sana, godam sinun tu.. lepaih ler untuk diri sendiwi....dan kengkawan yang seangkatan dengan diriku ini.....

Oklah, enuf 4 now, see you tomollow....je la 'ek...





Friday, December 24, 2010

Assalammualaikum....mak ada???




Waalaikumsalam....alamak, ada salesgirl la plak, datang merayau kat rumah aku nie...selalunyer aku nyorok jer...tapi, kali ni tak sempat nyorok, coz memang ada kat luar time tu ngan bebudak main golof.

Salesgirl: Assalammualaikum, mak ada?

Saya: Ha??? Saya lar maknyer??

Thursday, December 23, 2010

Resepi Chicken Bunna:




Ini resipi from Bangladesh.....special request from a friend, yang datang open house itu hari...dah lebih sebulan dah mintak....

Coz, i ingat nak masak dulu dan amik gambo...tapi, tak masak-masak pun...so,,anyway...amik je la resipinya dulu yer Sue....nanti baru update gambo nyer...


CHICKEN BUNNA:

BAHAN:

1 ekor ayam
8 biji bawang besar
12 biji bawang putih
1 inci halia
segenggam cili api
kunyit hidup / serbuk - dalam satu sudu kecil
(semua bahan di atas, hendaklah dimesin yer puan-puan)

1 sudu besar rempah garam masala
(ini bahan penting, kalau takde memang masalah besor la..ini key ingredient..ok)

8 biji pelaga
1 batang sedang kayu manis
12 biji cengkih
2 kuntum bunga lawang

Minyak secukup rasa

Kicap (sikit je, nak bagi colour)

Daun ketumbar untuk lebih berperisa (sikit jer 'ek...kalau banyak nanti tengik sikit ar)

CARA-CARA:

1. Goreng pelaga, kayu manis, cengkih, bunga lawang sekejap pastu masukkan bahan mesin....goreng hingga garing.
2. Masukkan rempah garam masala.....godek lagi sekejap.
3. Pastu, masuk ayam.
4. Masuk air sikit, bagi ayam masak. Letak garam.
4. Masakan ini agak kering, tetapi gravy dia very rich...lebih kurang macam rendang gitew.
5. Masukkan kicap dalam 2-3 sudu besar...selalunya i main goncang jer botol kicap tu...tak sukat, cuma nak bagi colour dia gelap sikit ar...
6. Akhir sekali masukkan daun ketumbar.

Ready to Eat.  ENJOY...

Kalau dah cuba nanti, bagi komen yer...terima kasih.






Eating Air???




My daughter Raihana, well , dia punya bahasa melayu kureng sikit ar...coz b4 this penah dudok obersea, so bila balik Malaysia, problem la sikit. Kat sekolah pun memang KO budak nie....So, this incident happened a few days ago.......






makan angin



Everything in Malay will be translated in English, the way she knows it....Photobucket





Wednesday, December 22, 2010

Yang ini..lagi ntah ape-ape




Lagi tinggi belajor, lagi hampeh..check this out   .......'i'm gay, i'm ok'.....

Buat malu kat mak bapa je....kesian aku...

Astaghfirullah...

Siapa penah beli barang kat LELONG????




Photobucket

saya suke masuk web lelong, sebab dalam tu banyak barang....macam window shopping gak la kan, tapi, tak penat kaki bejalan, cuma letih tengok barang je la...hee..hee..hee...but it was fun for me...i do not know...

Tuesday, December 21, 2010

Lama betol tak blogging....






Why???...Boring...sebab, everything suddenly, not interesting anymore...not challenging....dan lain-lain hal yang sewaktu dengannya. Ish, ish , ish..manyak betul la alasan.....
TETAPI....tiba-tiba bila bukak adsense...alamak...duit dalam itu account ada sikit naik la...

dan tiba-tiba, rasa nak berblogging semula pun resurface..wua...ha...ha...
So, aku pun nekad la kan, untuk menyolek semula blog , termasuk la menukar nama blog nie. Before this, penah apply nuffnang, dan bukak akaun...tapi, sampai sekarang hampeh je aku ni...ads pun tak letak lagi. Insyaallah dalam waktu terdekat ni, akan dimasukkan.....

Hopefully this time, mood aku nak berblogging nie takdelah hanget-hanget taik ayam gitu.

Just a dream....