Monday, January 3, 2011

Budaya: Tak Kisah lah...Biar orang buat kiter...



Tajuk entry ni, ada kena mengena dengan hal yang berlaku kat sekolah tadi.

Hari ni, bermulalah sesi persekolahan tahun 2011.

Sorang pagi , sorang petang. Hmmmmm .....nasib la kan...

So, kul 6.45am dah kuar, jalan tak jam sangat, coz dah agak...budak darjah 1, sesi petang...Alhamdulillah...

Raihana dah darjah 4, so, tak yah tunggulah kan...dah beso. Pandai la dia...belajar berdikari...

So, tengahari 12.15pm dah kuar hantar Aidil lak..dan seperti yang dijangka, stuck in jam...kul 1 lebih baru sampai sekolah.

Sampai-sampai, Raihana dah kuar...happy jer budak nih..


After i make sure, Aidil masuk kelas seperti yang tertera di dalam report card.....aku ngan Raihana pun nak balik la..tetiba jer...bile aku toleh...tengok Aidil ada kat belakang..

Aku: 'Eh, naper tak masuk kelas?

Aidil: 'Cikgu kata, nama kite takde...

Nama takde??..Aku pun heran la..naper cikgu biarkan anak aku cari kelas sendiri...nasib baik aku tak balik lagi.......aku pun gi la balik kat kelas...tanya Cikgu tu...dia kata nama Aidil takde dalam list...pergi cek kat bawah...

dari tingkat 3 aku turun...cek kat board...mana ada ape-ape...takde list yang ditampal pon.....

So, aku pun tanya cikgu yang ada kat bawah...dia kata kat sini memang takde tampal list nama...puan boleh cek kat opis...aku pun naik balik..gi opis...

Sampai kat opis, aku tanya clerk tu la ...anak aku kelas mana....dia cakap hape....dia kata kat sini takde senarai tu...puan kena tanya cikgu...atau pun pegi la kelas chek...

Kalau korang ditempat aku...apa yang korang rasa....

Adakah anda akan rasa:

1. Nak berterima kasih jer , pada cikgu yang suruh aku turun bawah tadi...sebab bagi aku exercise (positive side la kan....) atau

2. Atau korang rasa nak hempok jer cikgu tu....????

Aku rasa nak ngamuk jer....macam mana la kat opis pun takde senarai student kelas apa......aku pun menyuarakan ketidakpuashatian aku la kan.....last-last...ada la sorang cikgu yang bawak aku dan anak aku tu ke kelas....so, baru la settle kelas si Aidil tu....

Kalau aku tak mengamuk...agaknya ..depa pun buat tak tahu jer...dan aku pun masih tercari-cari la kelas si Aidil tu sendiri kan....

Before this, memang aku tak gemor nak bising-bising...tapi, sekarang nih...aku rasa...kalau aku diamkan ajer.....depa takkan sedor kesalahan depa......


Moral of the story: 

Kalau tak berkisah pun, berpada-pada la....jangan la biarkan orang asyik memperkotak-katikkan kita jer...sometimes we have to stand up for ourselves.


p/s: aku ngamuk tadi bukan la macam dinosour ni....

kurang siket ar........gertak jer....


2 comments:

siti faridah harun (nama penuh tu) said...

xpe kak,, sikit2 lame2 jd bukit,,, akak blogger baru ye,, =) salam perkenalan dari ida,, =)

Ina said...

hi..ida...tq for comin.....salam kenalan