Tuesday, January 25, 2011

Tutorial: Favicon @Ina Nazir Blogspot


Favicon....aku memang minat giler ngan favicon...dulu biler tengok orang nyer site ada favicon...aku pun teruja nak buat...first time buat dulu...jadi..tapi nampak kat MOZILLA jer...tapi, sekarang Alhamdulillah jumpa code yang boleh nampak kat IE dan MOZILLA..

ok..jom kiter tengok ek..cara aku buat FAVICON ni...ini cara aku lar..panjang sikit ar...kalau nak copy paste pun boleh ..tapi..backlinck kat site aku balik tau. Penat aku buat ni.

STEP 1:

Buat lar apa gambar yang korang nak untuk favicon korang tu..saiz...100px X 100px pun ok gak..nanti generator akan generate icon untuk korang. saiz standard untuk favicon memang kecik...lepas dah siap gambar tu...generate code kat sini: FAVICON GENERATOR dan savekan kat desktop ek, senang nak cari..

STEP 2:

Sekarang ni..step untuk dapatkan url untuk gambar tersebut...url gambar tu ada .ico...photobucket pun tak nak simpan gambo .ico ni...aku dah try.

Kalau korang guna web hosting korang boleh load terus gambar kat site..tapi, untuk blogger murahan cam aku..yang tumpang kat blogger.com tak boleh.

So...korang kena create satu site kat google groups. Pakai site ni, korang boleh load gambo .ico....kalau pakai blogger dan memang ader gmail akaun boleh ikut step seterusnya.

Step seterusnya:

Pegi kat google groups :





Create new site: Isi le apa-apa yang patut kat form yang dier sediakan tu ek.










Load gambar yang korang dah generate dan simpan kat desktop tu tadi ek.








Pastekan url kat words atau kat mana yang senang korang retrieve ek.




* buat backup template dulu ek..savekan kat desktop..ape-ape hal leh load balik.

Ok, sekarang ini kod untuk letak kat html yer:



dan aku jugak letak kod yang ini,




Copy url gambar tadi dan pastekan kan kat 'LETAK URL ICON DI SINI' tu ek. And then copypaste dua-dua kod kat atas ni....dan paste kat tempat yang aku highlight warna merah kat bawah.


Paste kat bawah kod ni:






* pastu preview...kalau sumer ok...save.

Ok..camner???...kena trial and error la dulu...aku rasa korang boleh buat nyer kalau aku pun boleh kan..kan...

Kalau ada yang tak clear or dah lost on the highway tu tanya ar aku...leh comment jer ek.

Kalau korang maleh...korang nak minta aku buat pun leh..tapi..kena pengeraih...he..he.he..so, lebih baik buat sendiri......

SUMBER AKU

Ok...timaceh ek.

9 comments:

sayasukamerapu said...

macam nk buat jugak la. tapi maleh.
huhuhu.
:)

Ina said...

he..he...jgan maleh...pegi buat cepaatttt...

sayasukamerapu said...

hahahhah.. :P

E.d.Y said...

nak buat jugak la..

sorry2...pasal tiket green hornet tu..td seharian kat luar...online guna hp just approve comment je without baca...terlepas nak tgk green hornet...adoi...ruginyaaaa....

Fitrihadi.com said...

woahh rajin buat tutorial hehe

Ina said...

edy: takpe la...nak buat camne....

Ina said...

Fitrihadi.com: letih ar wat tut ni kan...byk keja..kih..kih...cam terer jer..

AdiaLuze said...

Alaaa Ina... Dah try buat tapi takjadi... Takpelaa... Kena CUBA DAN CUBA lagi ni..

anyway... Thanks a lots for the info ;D

Ina said...

AdiaLuze: kat mana yang tak jadi..cuba cerita..

message i kat fb kalau ada ina nazir