Tuesday, March 1, 2011

Hijack

Assalammualaikum kengkawan semua.

Hari tu, aku ada tengok Discovery Channel. Cerita dia tentang Plane Hijack. Apa yang perlu kita lakukan sekiranya kapalterbang yang kita naiki tu di hijack. Seriau pulak bila fikir .. minta dijauhkan la.

Kalau kat US ada air marshall .. kat Malaysia tak pasti plak aku. Ada kengkawan yang tahu?

Yang menjadi hos dokumentari tu pun ialah ex-navy seal. So memang berpengalaman la dalam bab counter attack. Kalau kita yang reti pegang senduk je ni apakehallll.

Kalau dalam keadaan macam tu, aku pun tak pasti apa reaksi aku. Tapi, mesti takut giler. Ialah, anak sedara aku kena histeria pun Ayatul Kursi pun aku dah tak ingat..ini kan pulak ada pengganas.

Mamat hos tu cakap, after peristiwa 9/11, sekiranya berlaku hijacked, penumpang harus bekerjasama untuk menumpaskan pengganas-pengganas tersebut..coz ia melibatkan situation life or death.

Di sini aku senaraikan perkara yang perlu kita lakukan di dalam situasi tersebut:

1. Masa naik kapalterbang tu jangan minum (orang Islam Insyaallah tak buat benda ni) dan makan ubat tidur. Stay focus.

2. Jangan panik, kalau tiba-tiba ada pengganas take over the plane. (maunya tak panik!!)

3. 30 minit yang pertama, jangan buat apa-apa. Keep cool, coz pengganas tu pun sedang berang.

4. Make sure ada berapa orang pengganas. Senang nak buat counter attack.

5. Buat plan macam mana nak buat serangan terhadap pengganas tersebut. Semua penumpang harus bekerjasama.

6. Gunakan peralatan seperti pen, atau apa pun yg tajam untuk mencederakan pengganas tersebut.

7. Gunakan bantal atau selimut untuk perlindungan diri semasa serangan balas.

Aku tengok aje la...bagi aku benda-benda yang dia cakap..aku rasa aku tak terbuat ..dan agak sukar jugak bagi kita..orang-orang biasa yang takde military background  nak buat dan plan benda-benda macam ni.

Kalau dah panik giler camni..aku berserah je lah..apa nak jadi..jadik la..

24 comments:

Eza Ridzwan said...

tu sebab cheq takot nak naik aircraft...
tapi kat mesia nie alhamdulillah...
xde masalah² camtu..
rakyat mesia kan sumanya bek² belaka...
ahakz!

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

saya dah beberapa tahun tak naik flight..agaknya lupe camne nak naik flight tue heheheheee

Ina said...

Eza Ridzwan:..oo ye ke..kat M'sia Insyaallah la .. harap-harap takde.

Ina said...

sahromnasrudin:..he.he..mana plak boleh lupa..macam naik bas je..tiket jgn lupa beli..he.he

Hanis MY said...

nauzubillah dr perkara macam tu.. tapi rasanya sgt jarang benda ni berlaku lagi satu org yg hijacked tu pasti ada target dia tersendiri siapa dan flight mana....(pandai2 je nak sedapkan hati ehehe...)

Ina said...

Hanis MY:..tu lah..harap tak berlaku la kat Malaysia ni.

sicKo^ said...

cemanapun, klau btul2 ada pengganas, mesti kita semua berdia diri sebab takut.. klau M'sia ada air marshall, mesti dia pun kecut perut gak nanti :p

Ina said...

sicKo^ :..betul kan..mesti takut

ain said...

Kak Ina, kalo kite dh panik, kompem xtau nk buat ape. bce doalah yg mampu..hu3

Ina said...

ain:..he..he..betul tu..

hazari. said...

btul btul, perkare pertame yg msti buat - panik. hahahhaa.

Ina said...

hazari.:..kelakar..kan tak masuk akal je kalau tak panik..lain la...kalau dah biasa..muahaaahaa

AdiaLuze said...

Kalau jadi kat saya, mesti mind blank...jgn kata nak buat plan, nak gi toilet pun tak daya agaknye...Huhuhu

P/S : Thanks doakan sy cepat sembuh... ;D

Ina said...

AdiaLuze..ha.ha..

P/s: anytime dear..really, get a rest ye

Edy Zaidi said...

bestkan tgk dokumentari...benda2 yg kita tak pernah tau semua boleh tgk..

padlie said...

Salah satu kes dalam Aircrash Investigation adalah hijack.
Hijacker tak peduli nyawa mereka sendiri.

Kalau ingat peristiwa Tanjung Kupang dulu, pun mungkin sebab Red Army yang hijack.. Wallahualam..

Entry terbaru padlie: Enginear Oh Enjinyiur..

Ina said...

Edy Zaidi:..ye betul tu.

Ina said...

padlie:..betul..macam kamikaze..

white rose said...

semuanya memerlukan keajaiban...
keajaiban TUHAN YANG MAHA MENGETAHUI...

rancang la mcmana jika DIA tdk mengizinkan, xleh kata apa dah...

kebijaksaan perlu ada...

cikpuanhady said...

huhu..tu lah risau jugak..harap2nya takkan berlakulah..

Jom skodeng :Notre Belle Histoire

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Cik Ina minat Do do Cheng said...

nak teksi boleh kena cam tu ina, akak mungkin tak naik kapalterbang, selalu naik teksi je. seriau gak bila dengar cam tu.

Ina said...

white rose:..ye betul..Semua Allah s.w.t yg tentukan

Ina said...

cikpuanhady: Insyaallah..harap-harap gitula

Ina said...

Cik Ina minat Do do Cheng:..ye kak?..yelah..semua kena tawakkal je kan. berserah pada yg Maha Kuasa.