Tuesday, March 22, 2011

Pengalaman: Belajar Memandu

Assalammualaikum kengkawan semua.


Tengok la gambo aku yang innocent tu..he.he.. budak muka kesian.

Aku amik lesen tahun 1997.  So, dah lebih kurang 14 tahun yang sudah. Zaman tu, pun dah pakai ujian bertulis berkomputer. Ujian berkomputer aku mmg tip top la, my instructor plak yang terhappy lebih daripada aku, bangga kot. Eleh,, bukannya dia yg belajo, aku gak..he.he..

Masa time exam driving, aku ikut instructor dan beberapa org student lain. Semua aku buat ok, cuma tang bukit, aku nervous sikit, bila drive, aku berhenti sebelum line. Kena turun balik, reverse la kan. Aku tengok ramai gak yg kantoi kat bukit tu, bila reverse, tah mana-mana plak peginya..muaahaaahaaa... aku je yg terer reverse time tu (cheh...he.he...terbelagak plak saya,, maaf ye..ha.ha..ayat nak cover)

So, kat bukit tu je yg aku gabra sikit, parking dengan drive on the highway ok. Masa ujian memandu kat jalanraya tu, aku dapat pulak jpj instructor yg satu ITM ngan aku.. apa lagi , pakat borak plak. Aku rasa, dia pun saja nak menguji aku. Aku ingat jalan ke, bila dah sedap berborak tu kan. Hu..hu..silapla, aku mmg dah hafal semua jalan-jalan tu.. takde keja aku, nak membuang duit dan masa aku dengan mengulang benda-benda ni semua.

Alhamdulillah, aku berjaya hari tu. First try amik terus lulus. Kakak aku 4 kali amik, baru lulus, bila balik, aku buat le muke belagak aku kat dia..muahaahaaaa...menyampah betul dia kat aku..he.he..ala..aku pun bukannya saja nak berlagak ngan dia.. aku bukan jenis orang macam tu.. saja nak melawak jer..

Student yg pegi sama dengan aku, semua tak lulus...kesian diorang. Muka toye je memasing. Aku buat tak tahu je la, sian kat orang kan. Happy pun dalam hati je.

Macam mana dengan pengalaman korang masa amik lesen dulu agaknya ek??

23 comments:

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

ms pinky amik lesen dlu..dpt jpj garang..eiiii gerammm..
suka tnya soalan2 yg menkompiuskan masa bawa kete hahaha..rasa nak ku sekeh2 dia..tp nsb baik lulus..igtkan dh x lulus..

Munie Blushious said...

warghhhh... jeles2... my fren ramai kne amek test 2, 3 kali... tp sy xamek lg.. my dad bising, ckp nti ade lesen saya merayau merata.... hehehhehe... kne tggu dah abis stdy kt U nti bru boleh amek lesen...

NM02 said...

ha... meh nak citer

memandangkan ai mmg dah lama tau bawak kete, jadiknya jpj yang jaga ai masa test atas jalan tu tya, kalu awak dah tau, awak bawak je la ikut suker hati awak nak ikut jalan maner. dan yg bestnya... markah saya semua betul okeh.. hahahaha

itu pengalaman paling best la. hubby saya pun sakit hati sbb kami amek sama2

saya YANA said...

haha... bestnye... Yana baru dpt leseen L.. haha... baru 3 kali bawak kete... esok masuk hari ke 4.. takut + gugup + gabra = macam2 ada.. huhuh..

syg yatt said...

saya buat ujian time 2009..
tp smpai skunk duk pgang L lg..huhuhu
mls nk p test P...huhuu


nyesal2...

Ayuni said...

hm, sye amik bnyk kali, wat malu kt jpj je tp biler dh lulus n dpt lesen rs mcm free yg amat!

yati hashim said...

masa saya, kena halau turun kete sbb pegang streng sebelah tangan, sblah lagi baik pnya duk lnding atas gear.. muahuahauahua.. nasib baik gak tros lulus.. =))

kbyakkn zaman tu, amek lesen s syarat jek, sbb dh bawak kete dlu kn...

no name. i'm sorry said...

baik punya gambar lesen. gila, dah lama bebenor ko pegang lesen. ko dah boleh masuk drift ni ina. jadi pengajar bawa kereta pun dah boleh ni.
thanks ina..love you. muaaahh!
hahahah :D

ainnoraini said...

saye mase ambik lesen...JPJ tu baik sgt...nk berborak jer kejenye...kite ni dah la takut..mcm2 rase ade...

mule2 dpt lesen bwk kete...punya la takut rasenye org kayuh basikal lg laju..lori pun takut nk potong w/pun slow...

sekarang ni jgn ckp ler...nk memotong ajer...

niesz said...

niesz pun sekali test dah lulus, time tu g test ngn adik niesz, tp adik xlepas bukit..best giler bile da lepas, pling bosan belajar drive la, bosan giler..

Ina said...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥: seb baik lulus kan.

Ina said...

Munie Blushious: sian dia, ye la your parents risau, skrang ni kan byk sgt accident.

Ina said...

NM02: hu..hu.. dasyat..he.he

Ina said...

saya YANA: gud luck to you

Ina said...

syg yatt: la.. apehal.. amik le lesen sekali

Ina said...

Ayuni: ye ke.. sian.. skrang dah lulus, mesti dasyat bawak keta nih..

Ina said...

yati hashim: mak ai..sampai kena halau??..dasyat. nasib baik lulus.

Ina said...

no name. i'm sorry: he.he.. sama-sama

Ina said...

ainnoraini: saya rasa, mmg dorang sengaja la berborak ngan kita, tengok kita punya concentration camne. saya masa first time bawak pun takut gak..lama-lama baru ok.

Ina said...

niesz: sian adik niesz.. betul tu, mmg bosan.

umi aiz said...

wahhh...saye nak belajar tapi xde masa da skrg...rasa rugi tak amek awl2..

Ina said...

umi. masih belum terlambat..amik je.

cikpuanhady said...

hehehe..me pon 1st time ambil terus lulus..alhamdulillah..

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire