Thursday, April 28, 2011

Petua Awet Muda Yang Mudah..

Assalammualaikum kengkawan semua.

Salam bersiaran..he.he..

Ini aku nak share, satu petua awet muda. Petua ni, mak sedara aku yang bagitau kat aku masa kecik-kecik dulu.


Mak sedara aku cakap, makan kulit ayam..he.he..percaya tak??...senang aje kan..


Tapi, bagi orang yang berdiet tu, mesti tak nak makan kulit kan. Sebab banyak lemak..
sebenarnya aku pun jarang makan.. kecuali kat kfc.. ranggup...sedap.

Baru-baru ni, aku google la, betul ke kulit ayam ni boleh buatkan kita awet muda. Dan, terbukti dari segi saintifik.. kulit ayam dan kulit ikan mengandungi kolagen yang tinggi. Apa itu kolagen? Boleh la baca kat sini ek...KOLAGEN.

Petua ni, petua orang-orang dulu..camne la agaknya dorang tahu..kalau makan kulit ayam boleh awet muda ek???..dan FYI..mak sedara aku tak gemuk pun ...

19 comments:

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

kulit ayam la best.. lagi kfc nye kulit.. rangup siot... hahaha

Cik Ina minat Do do Cheng said...

janganlah Ina peberet makcik tu kulit ayam goreng . ye ke tak gemuk.kulit ikan memang dah lama makcik makan. dorang buang makcik sapu.

Ina said...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine : he.he..mmg tebaek la..

Ina said...

Cik Ina minat Do do Cheng : patutla akak awet mude jer saya nengok..

zaidah said...

nak trylah..tapi takut gemok ajelah...dahlah badan dah sedia gemok...so macam mana tu...

izyantyPersonalTaste said...

kalau kulit ayam kfc yg rgup tu harus makan hehe...lg sedap dr isi..

Ina said...

zaidah: janganla makan tiap-tiap hari..he.he

Ina said...

izyantyPersonalTaste: hu..hu..dasyat tu..lagik sedap dari isi..

miloais said...

iols suker makan kulit ayam dan jugak kulit ikan...
sedappppp... nak plak yg kfc - hot n spicy tu...!
kulit ikan - kalo ikan sungai cam ikan keli - ikan patin.... kulit lembut
kalo goreng rangut2 mabeles sangat2!

hiks

Ina said...

miloais: hu.hu..semua kulit licin jah ni..he.he

padlie said...

betul ke ni?
org kata bahaya..
kena wat research ni..:D

Ina said...

padlie : Ha..profesor dah dtg..he.he..bagus tu, buatla research.

Shafiq said...

Aik, bukan ke kulit ayam banyak lemak?

cikpuanhady said...

huhu..dua-dua me tak makan, tapi nak awet muda..cemana ni?

dah klik hb..

Blogshop kami :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Belog kami :Notre Belle Histoire

Munie Blushious said...

biaqbtoi kak ina... amboi, dah la saya on diet nih... penoh colagen ek kulit ayam tu.. dahsyat btoi la.. tggu kurus dl la, bru pi makan kulit ayam tuh.. haha

teratai said...

ohhh ya ke...org tua2 mmg byk ilmu!

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
abu nak Tanya kenapa cermin sebelh kiri

wooooo KFC makan banyak mesti awet muda... pasni kaya lahhhh KFC ramai nak awet muda... but mmg aku suka KFC ni

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

saya pun hanya boleh telan kulit ayam kfc je..yang lain tak boleh belah..tp kulit ikan mmg sgt sedap huhhhhhh

salwaismail said...

ish. geram betul tgk ayam tu. tengah lapar ni.
T.T