Thursday, May 12, 2011

Cerita Nasi Lemak...

Assalammualaikum kengkawan semua.

Salam bersiaran pagi Khamis.

Melompat-lompat lak entry aku sekarang ni ek...he.he..

Korang breakfast apa hari ni?? Jemput makan...


Teringat aku masa dok kat Bangladesh dulu. Buat nasi lemak pakai santan peket. Tak sedapppp...!! Bukannya takdak kelapa kat sana.. tapi, kena parut sendiri la. Aku mana reti.. orang bandor la katakan.

Daun pandan pun tak jumpa. Tapi, pada satu hari...burung-burung pun berkicauan.. he.he.. aku dengan husband pegi ke taman, jenjalan... pastu kan... punyalah terperanjat beruk.. tengok depa tanam daun pandan dalam pasu buat perhiasan jer....kah..kah..kah... ingatkan takde.. rupanya ada. Aku ingat nak amik 2-3 helai.. tapi, ada guard la plak time tu... so, balik..kitaorang pegi nursery... last-last jumpa.

Disebabkan teringin nak makan nasi lemak yang sedap, terpaksalah belajar kukur kelapa pakai kukur tradisional tu.. takut gak memula..takut terparut tangan sendiri..
(kusinanimanang.blogspot.com)
Lebih kurang camni la bentuk kukur kat sana..tapi..berkaki besi. Korang pernah pakai tak kukur tradisional ni??

27 comments:

EZAN IDMA said...

dlu mase kecik2 mak slalu soh parot kelape pakai parot tu hehe

miloais said...

kat umah mak-abah kat kampung ada jer kukur kelapa ni... tapi kayu lah kan... bentuk cam rehal quran tu... masa memula belajar guna... sokmo terlorot ponggong ke bawah.... hahahahah

ainnoraini said...

teringat mase kecik2 dulu berebut nak kukur kelapa mcm tu...konon2 naik kuda la...

kat kg ade la kukur tu..tapi dah gune lagi dah...

Cik Ina Do do Cheng said...

sama ngan milo statement akak.bestnya nak guna ni.dulu selalu guna. santan paket ngan kotak tak sukalah, tak bestkan.

Ina said...

EZAN IDMA : pandai la pakai ek

Ina said...

ainnoraini : buat mainan pulak ek..he.he

Ina said...

Cik Ina minat Do do Cheng : ye kak..santan peket tak sedap buat nasi lemak

Ina said...

miloais : he.he..rumah kita mmg takde la

So Shy Lady said...

akak dulu suka ngelat klau dsuruh parut klapa hahaha
ntah nape ntah mmng t.suka....
ina wat apa kt bangladesh tu?

ladyzamea said...

x pernah jumpa parut kelapa ni...
tp mesti bekerja keras kalo nak mnggunakannya kan..heeee

Ina said...

So Shy Lady : suami saya keja

Ina said...

ladyzamea : tu la lain pesennya kat tempat orang ni

NM02 said...

masa dok ngan nenek kat kampung dulu... ai suker parut kelapa. syok wooo... kena tangan tu dah lali.. hehehe

pastu ai soh nenek dok kat belakang masa ai parut kelapa. sonok...

sahromnasrudin said...

nasi lemak telur mata gak yang paling sedap huhhhhh

Ina said...

NM02 : Macam seronok je plak..citer u ni

Hanis MY said...

jelesnyaaa makan nasi lemak... wahh lama ke duk sana dulu..pengalaman tu... cayalah parut sendiri...tabik kat ina..

♕ Mr.IX ♂ said...

pernah masa kecik2 naik kuda parut kelapa ni.....

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy bumbung kereta karat

yuppp kukur kelapa ni leceh zaman kecik aku jumpa benda ni tapi zaman sekarang semua pakai santan siap dalam kotak ajerrr...

pasal pertanyaan power booster tu.... aku akan jawab dalam bentuk entry nanti Insya Allah tunggu ajer lah yer...

cuma aku aku boleh bagi tau secara ringkas sebab utama pakai power buster ni sesetengah radio kereta ni boleh menarik bunyi dari enjin kereta masuk ke dalam speaker kereta bila pasang radio pasti ade bunyi menggangu seperti berdengung mmg tak berapa perasan sangat tapi lama kelamaan ianya makin kuat-makin kuat.bunyi tak clear... itu yg kena pasang power buster seeloknya cari lah brand radio yang baik punya brand kalau brand cap made in china mmg selalu kena tambah power buster ni...

Ina said...

Hanis MY : tak lama..dekat 4 tahun je. dah terpaksa..semua boleh aje..he.he

Ina said...

♕ Mr.IX ♂ : iye..rumah saya dulu takde

Ina said...

sahromnasrudin : a'a la sedap gak tu

Ina said...

afzai.nizam : betul tu memang leceh. terima kasih for the info

A.I.N said...

saye reti gune mesin parut kelape je, kukur tradisional nih xreti le pulok.hu3

cikpuanhady said...

heheh..masa kecik2 pernah tengok mak je guna..tapi besar2 ni mak pon dah upah orang guna mesin..kekekeke..

dah klik hb..

Jom join :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS Giveaway

Belog kami :Notre Belle Histoire

Munie Blushious said...

penah pakai kak.. syok... dulu mse kecik2 dok tolong arwah nenek kukur kelapa nk buat gulai katanye.. rindu.. zaman dulu, bende ni dh macam barang mainan.. sy dgn sepupu semua buat cm tunggang motor.. hehe

AdiaLuze said...

Waaahhhh .. Kagumnye sis ... Pandainye guna kukur yg agak menkutkan tu yeee.. ;)

fahmie firas said...

Best Entry Ni
Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.

http://fahmiefiras.blogspot.com/