Monday, January 31, 2011

How to Speed Up Your Slow Internet Connection

Sejak akhir-akhir ni..tenet slow je...macam astro la plak...bila hujan jer takder signal...internet pun sama gak...keh..keh..keh...

Kalau nak try speed up kan connection internet korang yang slow tu..boleh try baca kat sini ek..

Buat je la apa-apa yang patut..untuk kesejahteraan mental korang gak...kan..kan..kan..

'Superbike'..Atuk..kena saman....

He..he..he...inilar rupa 'Superbike' atuk tu...


Bakar Ismail of Kangar can’t zoom away from the summons he received for speeding on a 500cc superbike. He is with the 70cc bike he bought 30 years ago. — NST picture by Rashidi Karim
Read more: Grandpa's 'superbike' speeding ticket http://www.nst.com.my/nst/articles//11gra/Article/#ixzz1Ca2itViP

En. Bakar Ismail..berumur 85 tahun...disaman dekat Km6.2 of the North-South Expressway between Kuala Lumpur and Seremban on a 500cc superbike..number plate PV738.

Sian atuk tu..ntah biler motor kapcai dier boleh bertukar pada superbike lak...macam citer Nick Cage - Ghost Rider la plak ha....malam-malam jer motor kapcai atuk transform jadi superbike.......

Macam mana benda ni boleh terjadi agaknyer??..pelik aku...

Nak tahu lebih lanjut boleh klik link kat atas tu.

Why...why tell me why????

Assalammualaikum...aku sangat berterima kasih pada korang sumer yang sudi memolo blog aku nih....tapi....ada sesetengah tu...takdak ablekan link blog depa....so, aku tak dapek ler nak memolo korang balik.....tak tahu la plak kalau korang memang tak nak difolo........

Kalau korang nak difolo...check le kat setting tu ek.....show ur link.....

Just klik kat gambar korang kat bahagian follower tu dan cari setting...dan check kat situ......

That's why aku folo blog aku sendiri...ingat nak buat ler tut untuk setting.....tapi...maleh ler plak....alar korang pun pandai....mesti korang boleh figure out kan...kan....kan....

Thanks guys..

Amaran hujan peringkat merah...

2011/01/30

KUALA LUMPUR: Jabatan Metereologi mengeluarkan amaran hujan lebat peringkat merah di beberapa daerah di Johor dan keadaan itu dijangka berterusan hingga esok.

Hujan berterusan kadangkala lebat di Muar, Ledang, Segamat, Kluang dan Batu Pahat itu boleh menyebabkan banjir di kawasan rendah dan tebing sungai, kata jabatan itu dalam kenyataan di sini hari ini.

Jabatan itu turut mengeluarkan amaran hujan lebat peringkat jingga di beberapa daerah di Negeri Sembilan, Melaka dan Johor yang dijangka berterusan hingga esok.
Antara kawasan terlibat ialah Jempol dan Tampin di Negeri Sembilan; Jasin di Melaka; dan Mersing, Kota Tinggi, Kluang, Kulaijaya, Johor Baharu dan Pontian di Johor.

Hujan sekejap-sekejap kadangkala lebat itu jika berterusan boleh menyebabkan banjir di kawasan rendah dan berhampiran tebing sungai.

Sementara itu, hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana di Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang dan Sabah dijangka berterusan sehingga esok dan keadaan itu boleh menyebabkan banjir di kawasan rendah dan berhampiran tebing sungai. - BERNAMA

Sunday, January 30, 2011

Aku sedey...

Aku sedey....nak citer pun sedey....why??..why??

Oh..tidakkkkk!!!.........

Semua orang cakap ko kalah...tapiiiii...tapiiiiiiiii........

Ko dah cuba Chong Wei...ko dah cuba sedaya upaya ko....takde aper nak dikesalkan...

Cuma aku akui...Lin Dan...boleh main dengan lebih baik under great pressure...

Aku harap ko pegi ler jumpa pakar pskiatri or Dr. Fadzilah Kamsah ker untuk mengatasi masalah ko ni....there's nothing wrong with yur game.....just .........u just can't handle the pressure.....and make mistakes.....

And when u do overcome this problem........just get back in the court and beat the heck out of that egomaniac...nobody else can do it except u man..........

errr....Siapa tahu alamat email Chong Wei??...aku nak email kat dier...aku tengok kat Facebook...banyak plak..ler FB CH ni...yang mana satu yang ori......ader ke penyamar...tak faham aku....??

Hujan....oo hujan.......

Hujan jer hari ni...kat tempat aku lar...tempat korang camner??..

Aku suker hujan...sejuk jer...tapi...bagi sesetengah orang tu mesti risau je la plak kan...sebab takut banjir...

Aku rasa hujan dari pagi tadi...dalam kul 7am tak silap aku...sampai sekarang ni...dah brapa jam dah.....

Kjap lebat..kejap slow..tapi,..tak berhenti...

Walau apa pun...semuanya dari Allah s.w.t...kiter mesti redha...dan banyakkan berdoa kan..supaya kita dihindari perkara-perkara yang tak diingini.

Kenali Bloggers 2011

Masa aku blogwalking tadi aku tersadung ngan blog ZAIRIE HUSIN....dan ada lak segmen Kenali Bloggers 2011...so aku pun join...syaratnyer seperti berikut:

1. buat satu entry. tajuk: Kenali Bloggers 2011

2. header blog zairie..


3. review la blog zairie, komen la apa apa pun.. nanti zairie akan review pulak blog korang.. sama sama review..

REVIEW BLOG ZAIRIE HUSIN:

Sebenarnya ini first time aku masuk blog ZAIRIE HUSIN. Tak ingat asalnya aku datang dari mana...nak review blog orang yang dah lama berblogging dari aku...aku pun malu gak sebenarnya...

Semuanya ok jer...loading very fast...tak der widget apa sangat pun...cuma tulisan kecil la sikit...aku ni rabun..he.he...

Tapi,,yang penting sempoii..aku suker....dan owner of the blog nampak cam low profile...iyer ker??...he..he..tak tahu la kan...itu perasaan aku je la...

4. dah siap paste permalink entry korang dekat entry nie ye.. 

tujuan : untuk mengetahui pendangan ornag lain mengenai blog kita.. =)

tarikh tutup : 1 febuari 2020 =)

So..sesaper yang berkenan boleh gi blog dier kat sini

Petua Elak Kena Minyak..ketika Menggoreng

Conform tak kena punya lah....full body protection...


Saturday, January 29, 2011

Sini ada Hantuuuu.........


Nampaknyer...sekarang ni trend cerita seram ....lepas satu-satu.....ada sambutan plak tu...

Cerita terbaru.....Sini Ada Hantu.....bulan Februari nanti baru start...

Dulu masa bujang memang aku minat cerita seram...skang terpaksa dikurangkan...coz bebudak pun jadik penakut biler tengok citer gini....nak tido pun takot.....

Skang aku sendri pun takot dah tengok citer hantu..kalau sorang-sorang memang conform aku tak tengok..he.he..

Cerita yang aku teringat-ringat sampai skang ni...citer ..the ring.........time dier merangkak-rangkak ngan rambut mayang mengurai tuh......hu..hu......conform tutup muka ngan tangan.....

Ok..semua Jangan Pandang Belakang 'ek..........he.he.heeeee.......


Buku bertemu Ruas: Chong Wei VS Lin Dan

sumber gambar: Berita Harian
Yessss........Chong Wei mara ke Final Kejohanan Badminton Siri Super Premier Terbuka Korea Selatan 2011.

Chong Wei akhirnya akan berentap ngan Lin Dan.......yeeehaaaaaaaa.....

Esok...adalah hari yang aku nantikan.......nak sangat aku tengok Chong Wei melibasss si Lin Dan.....

Masa Malaysia Open itu hari..Lin Dan back out of the game...kater injured.....sakit belakang.......tapi..tadi masa lawan ngan Simon Santoso....elok jer aku tengok.......

Komentator tu pun perasan gak...itu yang dier review.....Simon last year pun injured belakang...dier cuma main lima tournament jer.........coz rehat........tapi..Lin Dan .....boleh bergerak dengan cergas .......

Lin Dan nak main psiko or gentar ngan kehebatan Chong Wei time Malaysia Open tu pun aku tak tahu lar.......walau apa pun muslihat dier........kiter tengok esok ek.........

Aku sedikit kecewa ngan Koo/Tan...tak berjaya mereka ngan team korea yang main cam energizer bunny tu........walau apa pun diorang dah lakukan yang terbaik.......cuma aku harap....mereka teruskan usaha dan bermain ngan cemerlang di tournament yang lain.......

Yeeeehaaaaaaaaaaaa..................MALAYSIA BOLEHHHHHHHHHH..........

Wanita Malaysia jadi mangsa ugutan pemburu siber India

*Ha..tu lah...aku baru jer peringat...tengok kat sini

Kiter kena berhati-hati...bila dah jadi camni memang menyusahkan diri.

_________________________________________________________
2011/01/29NEW DELHI:

Seorang wanita Malaysia tidak menduga hubungan yang terjalin antaranya dengan seorang duda melalui sembang internet mulai November tahun lalu, kini menimbulkan masalah besar hingga memerlukannya mendapatkan bantuan Polis India dan Interpol untuk menyekat pemburu siber berpejabat di Bangalore itu daripada mengganggu kehidupannya.

Masalah timbul apabila wanita berusia dalam lingkungan 40 tahun dan bekerja dengan sebuah syarikat korporat di Kuala Lumpur itu membuat keputusan memutuskan hubungan mereka setelah mendapati lelaki berkenaan cuba mengawal kehidupannya. Akibat marah dengan keputusan wanita itu, suspek, yang dipercayai bertugas sebagai perunding bebas teknologi maklumat dengan sebuah bank komersial terkemuka India, mula mengugutnya melalui email dan telefon.
"Saya dapat mengesan wujud kecenderungan luar biasa dalam pemikiran dan tindakannya, yang bersifat mengongkong dan terus membuat keputsuan untuk memutuskan hubungan dengannya. Ini menimbulkan kemarahannya.

"Kemudian dia mula mengirim emel yang penuh dengan maki-hamun dan mengugut saya melalui telefon. Lebih dahsyat lagi, dia telah menggodam ruang sembang internet, Facebook, email pejabat dan email peribadi saya untuk memburu saya dan mencuri alamat email rakan sekerja, kawan dan saudara-mara saya," kata mangsa dalam suratnya kepada pejabat Konsul Besar Malaysia di Chennai semalam.

Oleh kerana bimbang tentang keselamatan dirinya, wanita itu memohon bantuan pejabat konsul besar Malaysia untuk menyekat perbuatan lelaki yang mengugutnya itu. Salinan surat itu dikirim kepada Bernama.

"Saya jadi tertekan apabila dia mengancam akan mengirim email untuk merosakkan nama baik saya kepada lebih 100 alamat email yang didakwa didapatinya. "Nampaknya, setiap pihak yang saya mohon pertolongan, tidak memberi sebarang bantuan, walaupun saya mengemukakan bukti yang saya telah diugut," kata wanita itu dalam suratnya.

Mangsa juga berkata dia telah membuat laporan polis dan merujuk kesnya itu kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), tetapi tidak mendapat sebarang jawapan positif.

Malah, wanita itu berkata dia telah meminta bantuan Suruhanjaya Tinggi India di Kuala Lumpur supaya menghalang lelaki itu daripada terus mengugutnya.

Seorang pegawai kanan polis bahagian jenayah siber India yang dihubungi Bernama berkata oleh kerana kes itu melibatkan warga asing, maka mangsa perlu memfailkan kesnya melalui pihak berkuasa Malaysia.

"Tidak banyak yang boleh kami lakukan sekarang. Dia perlu failkan laporan dengan polis Malaysia, yang kemudiannya akan menghubungi Interpol dan setelah mendapat arahan CBI (Biro Siasatan Pusat India), barulah kami boleh bertindak.

"Ini boleh mengambil masa berminggu-minggu atau beberapa bulan. Kami menerima banyak aduan seperti ini," kata pegawai berkenaan. - BERNAMA

SUMBER: BERITA HARIAN

Murid dirotan hingga terkencing??

KUALA TERENGGANU - Seorang murid tahun empat trauma untuk pergi ke sekolah selepas mendakwa dia dirotan oleh seorang guru selepas menghantar kertas ujian di sebuah sekolah di Kuala Besut di sini pada Rabu lalu.
Semasa kejadian, Wan Mohd. Faris Wan Zukri, 10, mendakwa dia baru menghantar kertas ujian kertas pendidikan Islam sebelum dikejutkan dengan tindakan guru lelaki itu yang tanpa sebab telah merotan badannya secara tiba-tiba.
Tindakan guru itu menyebabkan dia terkencing di dalam kelas kerana menahan kesakitan.
"Waktu kejadian, cikgu itu bagi kertas ujian dan selepas saya hantar kertas ujian pada cikgu, saya jenguk kawan saya untuk tengok apa yang dia buat.
"Tiba-tiba cikgu datang terus rotan belakang badan saya. Selepas itu cikgu tanya sakit tak. Belum sempat saya jawab dia rotan saya sekali lagi," katanya ketika dihubungi di sini semalam.
Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.
_______________________________________________________________________


Nak sje aku rotan cikgu tu balik........senang-senang jer dier nak rotan anak orang macam tu punya teruk.

Aku tak tahu lar...masa belajar dulu bakal-bakal cikgu ni..ada tak belajar psikologi????...

Last Thursday...anak aku disuruh keluar dari kelas...sebab tak bawa buku aktiviti........masalahnyer..aku yang tak terbeli lagi.......dier sekolah pagi, pagi kedai buku tak buka lagi........bila dier balik....aku pun lupa nak beli.......

Masa anak aku citer kat aku.....aku terpikir lar kan....kalau budak yang mak bapak tak mampu nak beli tu....macam mana???....

Dah hujung-hujung bulan ni...faham-faham je la.........habis.....anak orang-orang miskin yang takde duit nak beli buku tu....semua tak yah belajar ke......???

Aku pegi jumpa cikgu dier....dan inform dier.......dier tak patut buat camtu........last-last dier mintak maap dan janji tak akan buat camtu lagi.......

Ada banyak kes kat sekolah anak aku ni..yang aku pun tak puas hati.........aku tahu...cikgu pun manusia biasa...tak lari dari membuat kesilapan.......tapi.........tak bermakna....diorang ada kuasa veto...nak buat sesukahati kat anak murid......sebaliknya mereka patut menjadi contoh yang baik.....

Biar tegas takpe....jangan asyik nak melibasss jer.........

Friday, January 28, 2011

Gurlz: Berhati-hati dengan mamat nih....!!


Sesaper yang ada hati..nak get together ngan kenalan chatting tu...hati-hati la ek...

Sekarang ni ..macam-macam kes dek oii....kalau nak sangat jumpa pun...bawak le kengkawan sekali....

25 Random Facts About Me Myself and I

kali ni menunai tag inabeautifullife.

Straight to the point ajelah...ek...

25 Random Facts About Me Myself and I:


What i like:

1. makan
2. travel
3. godek komputer
4. gadget
5. air limau ais
6. duit
7. buat keja cepat
8. punctual
9. buat assignment
10. kebersihan
11. jimat
12. pakaian/rupa simple tapi elegent....cheh.che..cheh...
13. menyendiri
14. badminton
15. kadang-kadang suker menjahit


What i don't like:

1. tak suka masak
2. gosok kain
3. hipokrit
4. orang tak mengenang budi
5. penipu
6.rokok
7. buang sampah merata-rata
8. membazir
9. tak suka lepak dan buang masa
10. nyampah biler tenet slow

Yuna...Oh...Yuna...

Sumber: KOSMO
Bila dah femes...apa pun boleh buat...buat produk ape pun peminat beli gak...sebelum ni..ceburi bidang fesyen..la..ni..nak buat minyak wangi lak..

Yelah..si Yuna ni pun budak bijak...pandai betul dier mengatur langkah untuk lebih berjaya dan femes....aku rasa..Yuna adalah bakat baru yang ada potensi besar untuk jadi popular seperti Siti Nurhaliza.

Walaupun aku tak minat dier...tapi, aku akui..dier punya gah untuk bertapak seperti Super Glue kat Malaysia...mahupun International..

Cuma harapan aku dier sentiasa muhasabah diri..sebab almaklumlah..dah jadi idola orang-ramai....apa yang dier buat semua jadi ikutan..

Harap jadi model yang baik untuk anak-anak muda sekarang ni...

Dan jangan hanyut dek arus deras dunia artis yang penuh ngan pancaroba......

Baca Suratkhabar dari Blog sendiri

Memandangkan aku banyak menghabihkan masa aku kat blog aku ni...aku dah letak script suratkhabar kat sini...cuba tengok..kat bawah sekali..

Tempat aku lepak sambil minum kopi pepagi...he.he...tak yah dah nak susah-susah...nak pegi site BH, KOSMO, HARIAN METRO ...sumer ada....di sini...one stop center...my R&R.......

I LOVEE..MY BLOGGG.......

Restoran di KL wajib ada WiFi tahun depan..

KUALA LUMPUR – Semua pengusaha restoran di ibu negara akan diwajib menyediakan perkhidmatan kemudahan Internet jalur lebar tanpa wayar (WiFi) di premis masing-masing mulai tahun depan.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Fuad Ismail (gambar) berkata, jika mereka ingkar, lesen perniagaan restoran sedia ada tidak akan diperbaharui manakala bagi pengusaha baru, ia akan menjadi syarat kepada pemberian lesen.

Katanya, peraturan baru itu dibuat bagi memastikan sasaran untuk menjadikan Kuala Lumpur sebagai sebuah ibu negara maju pada tahun 2020 tercapai.

“Kita akan lakukan pindaan terhadap syarat lesen perniagaan untuk memastikan arahan ini dipatuhi.
“Lesen baru tidak akan dikeluarkan dan lesen pengusaha restoran sedia ada tidak akan diperbaharui jika syarat ini gagal dipatuhi,” katanya pada sidang akhbar sempena Hari Wilayah di Angkasapuri di sini semalam.

Sumber: KOSMO
__________________________________________________________

Tu dia..takdak WIFI pun..lesen tak leh nak direnew....

Buat bisnes internet provider pun ok gak kan...macam p1wimax ..streamyx...sumer tu..

Thursday, January 27, 2011

Kena tag lagikkk...

Sejak akhir-akhir ni...aku selalu kena tag...

Terima kasihlah pada korang yang sudi tag aku tuh...dan maap jugak ek...kalau saya lambat menunaikan tagging korang...

Sibuk sangat ar...banyak keja beb........

harap semua tak kecik hati lak ngan aku...

Chong Wei nyaris malu..

Ituler tajuk dari Kosmo..

Aku tension betul ngan tajuk-tajuk berita cam ni....takde yang positif langsung..
Sebenarnya, Chong Wei nyaris kalah bila menentang pemain dari Denmark, Jan O. Jorgensen pada pusingan pertama semalam di Kejohanan Badminton Siri Super Premier Terbuka Korea Selatan 2011. Keputusannya Chong Wei menang 21-9, 18-21, 21-16.

Kawan tu berhempas pulas nak mengharumkan nama negara...at least buat ler tajuk yang positif sikit kan...yang boleh menaikkan semangat orang...bukan nyer memalukan orang...

He is the no. 1 player in the world...and he happens to be a Malaysian..and he's really proud of it.....apa yang wartawan tahu..cuma pentingkan tajuk-tajuk sensasi..yang nak menjual produk mereka jer.......aku NYAMPAAAAAAHHHHHHHHHH.............

Aku nyampah coz .....mata pena mereka...yang boleh digunakan untuk kebaikan...digunakan untuk buat orang macam aku ..jadik meluat..dengan tajuk-tajuk berita camgini....

Berubahlah....ubah...cara penulisan.....ubah cara pemikiran.....naikkan nama Malaysia....naikkan nama anak Malaysia dengan cara yang suci murni..........

Wednesday, January 26, 2011

Tiba-tiba Pc aku pun padaammmmm...

Fullamak...tengah kusyuk buat kereja.....tiba-tiba pc aku pun padaammmm.......aku pun terganga depan pc tu ha..........................

Terkezut beruk gak ar tadi...tiba-tiba terus gelap jer...aduhai...ropanyer letrik takder........

Nak pulak time aku tengah berurusan dengan M2U tadi.......fuhhh....nasib baik dah selesai transaction...cuma tak sempat log out dan save semua fail-fail yang aktif tadi........

Dari kul 10am - Kul 3pm baru ader letrik..bila letrik ader .....tenet plak takder........sabo ajelah......kejap ni baru ader.....

benda yang diplan nak buat hari ni pun terbantot......


Ini lah jadiknyer bila hidup bergantung dengan teknologi.....

Cuba bayangkan sekiranya teknologi seperti telefon dan internet ni terganggu disebabkan oleh solar flare ke ape..ke....??.....


Korang ingat korang boleh survive tak??

Secret Agent...

Aku baru on kan semula ads nuff aku hari ni....start semalam aku letak charity ads....

Aku dah submit ticket kat nuff pasal iklan tiger yang kuar kat blog aku last weekend...pastu terperasan post pasal feedback nuff mengenai hal ni kat sini.

I think technical error la tu...

Bila aku nampak ad tu kat blog aku...aku rasa macam aku dah jadi secret agent aje...to me its really sensitive...semua ad aku buang....before this blog-blog aku yang lain...memang aku letak adsense jer...tapi, aku nak try nuff camner....

hopefully nuff will be more alert about these sensitive issues next time....dan harap ianya tidak berulang lagi.

Tuesday, January 25, 2011

Ngantuk................


Aku tak tahu naper....dari semalam aku ngantok camni....semalam maghrib jer aku dah off pc aku nih...

Hari ni pun sama...asyik nak terlelap jer...apahallllllll ler plak.....

mungkin kena pakai screen cover kot...coz pc buat mata aku jadik letih...dan rasa nak zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....................

CONTEST PIC hitam putih PALING COOL !

Kali ni aku telah ditag oleh Cik Hanan untuk join CONTEST PIC hitam putih PALING COOL ! yang diideakan oleh Si Gadis Bermata Coklat.

Sesiapa nak join boleh klik kat atas tu ek.




kalau saya menang rm100:

Saya akan simpan dalam tabung Raihana..dier nak sangat pegi Sabah..tak tahu lar kenaper..duit sekolah pun tak pakai..simpan..dier suruh beli tiket kapalterbang..baju pun dah pack masuk dalam beg....nak pegi ntah bila...????? it's really weird.....

tag 5 kawan-kawan yang korang rasa mesti dia nak join !:

1. jaa

2. kisah sufi

3. atleena

4. Amiey

5. ina


tarikh tutup penyertaan : 1 mac 2011

Tutorial: Favicon @Ina Nazir Blogspot


Favicon....aku memang minat giler ngan favicon...dulu biler tengok orang nyer site ada favicon...aku pun teruja nak buat...first time buat dulu...jadi..tapi nampak kat MOZILLA jer...tapi, sekarang Alhamdulillah jumpa code yang boleh nampak kat IE dan MOZILLA..

ok..jom kiter tengok ek..cara aku buat FAVICON ni...ini cara aku lar..panjang sikit ar...kalau nak copy paste pun boleh ..tapi..backlinck kat site aku balik tau. Penat aku buat ni.

STEP 1:

Buat lar apa gambar yang korang nak untuk favicon korang tu..saiz...100px X 100px pun ok gak..nanti generator akan generate icon untuk korang. saiz standard untuk favicon memang kecik...lepas dah siap gambar tu...generate code kat sini: FAVICON GENERATOR dan savekan kat desktop ek, senang nak cari..

STEP 2:

Sekarang ni..step untuk dapatkan url untuk gambar tersebut...url gambar tu ada .ico...photobucket pun tak nak simpan gambo .ico ni...aku dah try.

Kalau korang guna web hosting korang boleh load terus gambar kat site..tapi, untuk blogger murahan cam aku..yang tumpang kat blogger.com tak boleh.

So...korang kena create satu site kat google groups. Pakai site ni, korang boleh load gambo .ico....kalau pakai blogger dan memang ader gmail akaun boleh ikut step seterusnya.

Step seterusnya:

Pegi kat google groups :





Create new site: Isi le apa-apa yang patut kat form yang dier sediakan tu ek.










Load gambar yang korang dah generate dan simpan kat desktop tu tadi ek.








Pastekan url kat words atau kat mana yang senang korang retrieve ek.




* buat backup template dulu ek..savekan kat desktop..ape-ape hal leh load balik.

Ok, sekarang ini kod untuk letak kat html yer:



dan aku jugak letak kod yang ini,




Copy url gambar tadi dan pastekan kan kat 'LETAK URL ICON DI SINI' tu ek. And then copypaste dua-dua kod kat atas ni....dan paste kat tempat yang aku highlight warna merah kat bawah.


Paste kat bawah kod ni:






* pastu preview...kalau sumer ok...save.

Ok..camner???...kena trial and error la dulu...aku rasa korang boleh buat nyer kalau aku pun boleh kan..kan...

Kalau ada yang tak clear or dah lost on the highway tu tanya ar aku...leh comment jer ek.

Kalau korang maleh...korang nak minta aku buat pun leh..tapi..kena pengeraih...he..he.he..so, lebih baik buat sendiri......

SUMBER AKU

Ok...timaceh ek.

Monday, January 24, 2011

Saper ader bawang lebih....tolong email kat aku boleh tak???

Malasnyer aku nak kuar gi beli bawang.....kalau korang boleh email je kat aku kan best....

Aku tahu...kalau aku kuar kang...bukan setakat bawang jer yang aku bawak balik...munkin ntah ape-ape lagi....

Kuar je duit...kuar je duit.....

Kalau aku tak kuar beli bawang tu kang....tak sedap lak masak takde bawang ......huish........

Apa resepi yang tak pakai bawang??...kecuali.......kuih ar.......selain ayam goreng kunyit???

Tragedi Seni............

Salam Malaysia Open...hu..hu.....hari ni FINAL weiiiiii.....

Aku nak citer...semalam aku gi..balai seni kat KL...ada sape-sape pegi semalam???...

Pameran untuk Bakat Muda...apa lagi ek...lupa ar....

Tapi, yang aku nak citer ialah...sikap double standard orang-orang kiter ni.....

First time aku pegi gak ar semalam tu...so, aku tak sure boleh tangkap gambar tak...coz aku tengok...ada yang bawak camera mengalahkan M16...besor gedabak ar...berbanding dengan kamera canon ciput aku nih.....

Selamba jer depa amik gambar....ramai lar orang luar.......snap sana...klik sini....sedap jer....aku pun tak perasan ada gambar kat tiang entrance tak leh tangkap gambo......tapi diorang sumer amik gambo macam boleh jer.....

So,, aku pun dengan segan silu...mengeluarkan camera ciput aku ni..nak amik gambo anak aku ngan art kat situ...sekali aku kena tegur ngan makguard...tak boleh amik gambar kate nyer...

Aku pun tanya dier balik...naper orang lain boleh...tapi, dier tak tegur pun.......???..aku pun maleh nak bertekak...aku said sorry jer...

Husbang aku tanya apahal....aku citer la.......so, husbang aku dah tak puas hati.....kenaper warganegara asing boleh amik selamba dier tak tegur punnnn......???

Dia pun sound la makguard tu....kenaper orang luar tak tegur......jadi penyu dier....

Pas tu nak balik....husbang aku komplen kat lobby......isu double standard.....isi lar borang komplen kata mereka....

Lain kali letak signboard besar NO TAKING PICTURES tu...and DO NOT TOUCH kat sebelah art tu kan...sebab instruction tak clear .....hampeh jer..........ngeeeeeeeee.......

Saturday, January 22, 2011

Larang guru kerja Sabtu?

Artikel dalam Harian Metro....LINK .

Aku harap apa yang bakal aku  tulis ni tak menyinggung mana-mana pihak...

Aku menulis mengikut pendapat aku lar kan....persoalannya...cuti raya diperuntukkan 2 hari jer......pas tu...sekolah cuti seminggu....habis tu....kalau tak nak keja hari Sabtu.....tak yah ler cuti sampai seminggu.......biar bebudak jer cuti.....cikgu keja......nak macam tuh ker?.......

Orang yang bekerja selain dari jawatan guru ni...macam tu lar cara depa cuti pun.......cuti 2 hari jer.....kalau nak lebih, apply lar seminggu......keja gomen ke swasta ke sama jer.....cuma bila anda seorang guru.....u have that privellage, kan........

Bukannya tiap-tiap hari Sabtu keja pun.....bila ganti cuti hari perayaan jer......tak ler susah mana pun......sebab yang aku tengok kat sekolah anak aku nih....biler time sekolah hari Sabtu.......bukannyer belajar sangat pun.......balik pun awal kan........so, bagi aku give and take la.....itu jer........kalau cikgu tak suka....cari keja lain je la.......

Tapi...kalau ada cikgu yang memang pengetua soh datang keja gak..tiap-tiap Sabtu......memang tak patut lar kan....memang patut pun buat aduan.......

Yeeehaaa.....best



Chong Wei menang ngan Chen Long straight set...memang tak sangka...hebat sungguh Chong Wei main tadi...Chen Long pulak nampak cam budak hingusan jer....kih..kih..kih........

Dengan semangat yang ditunjukkan oleh CW tadi...aku agak..kalau dia lawan ngan Lin Dan...pun conform menang nyer........shot-shot yang mustahil dapat amik pun dier boleh dapat gak tu yang  aku pun macam tak cayer jer...kalau aku ...dah lama aku terjelepok kat tengah court tuh....fuh...caya lah........you are the man...CW...really thumbss up...


So, esok Final ...CW akan jumpa Taufik Hidayat....taufik...very calm player...cara main lain sikit...u never know gak la kan.....

But...gud luck to CW.....

Malaysia Bolehhhhhhhhhhhhhh...............yeeeehaaaaaaaaaaaaaaaaaa...........

Malaysia Open: Latest Update @ Ina Nazir Blogspot


Last night Chong Wei kalahkan pemain vietnam tu dalam masa 40 minit....21-15 , 21-16. Dua-dua main bagus...tapi, bila Chong Wei tunjukkan keterorrannya..Tien Minh macam dah hilang punca jer...sian gak aku nengok...tapi, syabas pada Chong Wei..

Hari ni punya perlawanan Chong Wei akan bertemu Chen Long...fulamak...kecut gak..ni...hope Chong Wei main ngan bagus hari nih....

Walau ape pun...Good Luck to him.......

MALAYSIA BOLEH!!!!!!!!!!!


Friday, January 21, 2011

FAVICON: apeer lar mende favicon tu ek??


Kepada yang dah tahu...tahu la...kepada yang tak tahu...dan nak tahu...dan aku plak..menyibuk-nyibuk nak bagi tau...macam la aku terer......anda sumer leh google jerk....ek....kih..kih..kih..jgn marahhhhhh......aku tahu korang sumer suker menggoogle....betul tak???


favicon ni icon kecik kat address bar atas tu hah..aku nyer aku letak gambo nih je

Code untuk icon ni lebih kurang jer...tapi...kalau pakai mozilla firefox mostly takde problem...mesti leh nampaknyer...tapi..bagi orang yang pakai internet explorer.....tak jadik pun...so the placement of the code pun penting gak...


Nanti aku share info camner nak buat favicon yang boleh nampak kat IE dan MOJILLA..

Satu soklan yang aku nak tanya...korang nampak tak icon aku tu????....kalau tak nampak...aku pun malu nak buat...cakap jer lebeyyyyyyyyyyy..........

ok...nanti ek....wa nak chow dulu...dan orang spaniard cakap  adios......orang jepun cakap sayonara...orang melayu sekarang cakap...babaiiii....

Naper tak ramai update blog hari Jumaat????

salam...
Apa yang aku perasan dari dashboard blogger aku ni...tak ramai yang hupdate giler-giler hari nih...naper ek...adakah sebab mood cuti??

Kalau aku masa sekolah dulu pun hari yang paling best ialah hari Jumaat, coz tomolo cuti...kecuali negeri Kelantan dan....ape ek....????..ntah....hari yang maleh jer...hari Senin...omputeh cakap Monday Blues...rasanya sampai sekarang kot Monday Blues ni...sebab hari ni lah bermula semula rutin harian...yang keja...kejalah..yang sekolah...sekolah lah...

Hari ni jugaklah orang laki gi solat...pompuan lak...apa lagi...berjalan...tapi..ada gak....mamat tumpang sekaki....ish...

Masuk keja pun lambat...ada gak yang tuang...terus balik jer biler bos pun cuti...itu yang tak sempat hupdate blog kot............

ish..ish...tengok tu hah...tak senonohnyer aku gelak...nasib baik aku dah tawin...kalau idak..sape nak minah yang gelak sampai nampak anak tekak macam ni............????????????...

kepada yang single mingle tu...jangan gelak camni...dah tawin pun sesekali je takpe......nanti husbang pun nnnyammmmpah....

oklah ...sebelum aku terlebih merapu...aku sign out dulu...selamat cuti...sumer...............

72 HOURS ONLY!!!!!!



MAS buat jualan murah..kalau nak..boleh cepat booking....


Don't miss out on MAS Year of the
Rabbit specials

Applicable for selected domestic & international flights
from MYR 99

Book from 21 until 23 Jan 2011

Travel: 21 Feb - 30 Sep 2011
All inclusive one way fares


Click here

Malaysia Open...Chong Wei mara......



Sukan yang paling aku minat selain bowling ialah badminton...bola boleh blah...hi..hi..

Kemelut BAM ngan Misbun pada aku memang merugikan jer...buat orang nyampah jer...

Bila Misbun hadir pada perlawanan antara Chong Wei dengan Hu Yun, Chong Wei punya semangat lawan...............dan cuma perlu 23 minit jer untuk mengalahkan lawannya 21-6, 21-9.

Photo Sumber: Berita Harian

Lin Dan akan lawan Chen Long untuk mara quarter final....Chen Long pun bagus jugak main, tapi, pada aku Lin Dan boleh mengatasi Chen Long but u never know kan.

Chong Wei plak akan lawan Nguyen Tien Minh.

Harap Misbun datang ler jenguk lagi anak emas dier tu.....pada perlawanan seterusnya...coz ia memang bagi semangat kat Chong Wei.

Malaysia Bolehhhhh.....

Left Brain vs Right Brain: Which one are you?



Persoalannya adakah anda tahu if you are a left or right brainer...??

Characteristic Left Brainer:

Type of Cognitive Processing
Brief Description
Linear
Processing information from part to whole; in a straight forward logical progression.
Sequential
Processing information in order from first to last.
Symbolic
Processes symbols and pictures; likes to use letters, words and mathematical symbols.
Logical
Processes information piece by piece using logic to solve a problem.
Verbal
Processes thoughts and ideas with words.
Reality-Based
Processes information based on reality; focuses on rules and regulations


Characteristic Right Brainer:


Type of Cognitive Processing
Brief Description
Holisitc
Processing information from whole to part; sees the big picture first, not the details.
Random
Processing information with out priority, jumps form one task to another.
Concrete
Processes things that can be seen , or touched - real objects.
Intuitive
Processes information based on whether or not it feels right know answer but not sure how it was derived.
Nonverbal
Processes thought as illustrations.
Fantasy-Oriented
Processes information with creativity; less focus on rules and regulations

Kita akan cenderung menggunakan bahagian yang dominan - sekiranyang kiter left brainer..kita akan lebih banyak menggunakan otak kiri. Sedangkan proses pembelajaran dan berfikir adalah lebih baik sekiranya kiter menggunakan kedua-duanya sekali.

Kalau kiter tengok perbezaan karakteristik antara left dengan right brain..ini menunjukkan cara belajar orang yang dominan otak kiri dan dominan otak kanan tak sama.

Kalau nak tahu, uols dominan otak belah mana, boleh amik test tu kat sini......BRAINDOMINANCE

For more information on how u guys can enhance yur less dominant side boleh rujuk sini .

Harap info ini dapat membantu.

Thursday, January 20, 2011

Tukar la plak lagi........SEGMEN RENOVATION...@ Ina Nazir Blogspot

Buat sekelian kalinya aku menukar lagi template ni...apa nak jadi ngan aku ni...mentang-mentang ler cuti...asyik menukar template jerk.

belum letak gambar header nampak cam kosong la plak....ok..nanti touch up...

and once again...thanks nuffnang for the green hornet premiere invite.

Apa pendapat korang??

salam...

Aku tengah mentry template baru nih...ok ke...??

Sebab nak tukar.,,,,,,,..template yang sebelum ni aku suker...tapi...berat ar....dekat template dier saja penuh ngan gambar...aku dah buang 2-3, tapi...still berat...


Bila dah tukar template...banyak lak nak diubah....tu yang maleh tu..

Ish...tapi...yang tak berapa suker ttg template baru ni.....dier dah siap jump break kan....macam tak besh jer...orang kena klik kat tajuk / Links to this post kat bawah tu baru leh baca the rest of the story....kalau aku ni blogger famous..mau gak orang klik kan....kalau idak....usah harap ler....kalau ikutkan aku,............aku sendiri pun maleh.....

Maybe kalau aku insert jump break sendiri....dan keluar read more ....ok kot...

What do u think???

Yeahaaaa.....Green Hornet Premiere

Berjaya jugak....ingatkan takde...semalam pun tak chek email...nasib baik hari ni chek....


kalau idak...bagi free jer la kat korang..he.he.he...

Join pun (entry green hornet)suker-suker...bila dapat lagi suker...yeeehaaaa.....

Jeles gak..tengok si Edy dapat tiket free..sebab tu la join...tak sangka lak leh dapat...

Thank you NUFFNANG....

Wednesday, January 19, 2011

Ellooo brother, signal ader pakai lah woiii..................



Main ikut suka jer nak masuk sana..masuk sinun....masa amik lesen dulu tak belajor pakai signal kot....

Aku cukup panas beb...kalau org bawak keta tak bagi signal nih....very dangerous ma...and very menyakitkan hati woh.............

Aku kalau orang tak bagi signal, aku mmg tak bagi masuk...kecuali, kerana terpaksa coz nak mengelakkan traffic...

Tapi, aku sakit hati gak..bila aku dah bagi signal orang still tak nak bagi aku masuk.....kah..kah..kah...

Semalam ada sorang minah ni ha...ala kat kawasan sekolah jer...memang sumer orang nak balik...tapi, aku dah bagi signal pun dia himpit aku .......tak nak bagi aku masuk.....hish....ntah aper-aper.....

Aku kalau orang bagi signal...ok..no problem...sila lah masuk....jalan ni pun bukan aku punyer...tapi, beradat la sikit....angkat tangan bila orang bagi jalan...kan..kan...kita happy dier pun happy...........when evelibody happy...this world will be a better place kan.....nyanyi sikit........we are the world...we are the people.....common evelibody...put your hands up....

........we are the world...we are the children..we are the ones who make a brighter day..So let's start giving....There's a choice we're making..We're saving our own lives...It's true we make a better day....Just you and me

Dulu lepas aku pas lesen...ada satu incident....jalan tu sempit.... ada seorang minah lenggang kangkung ni.tengah jalan kat atas jalanraya tuh..ko pi la jalan kat tepi...atas rumput tu kan.....pas tu masa aku nak pass by ...dier gi bukak payung.....aku terlanggar lar payung dier..........hish...nasib baik tak langgar dier sekali...ala..time tu aku pun bebudak...lagi...aku tak berenti dan pegi minta maap pon....aku lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..............

Tuesday, January 18, 2011

Kenaper la line aku ni asyik prob jer...

sumer jadi nyampah...ngeeeee....

nak blogwalk pun shusah.....nak hupdate pun shusah...

line kejap ader...kejap takder macam biskut marie jer...

sejak akhir-akhir ni...dasyat betul.....

korang mempunyai masalah yang same ker????

Monday, January 17, 2011

Aku dan Tong Sampah



Masa aku kecik-kecik dulu aku penah jatuh dalam tong sampah besar nih.....

ha...persoalannya macam maner aku boleh jatuh kat dalam itew tong sampah.????.

Tersebut la alkisah...

Dalam kawasan kuarters ketapi (bapak aku keja ketapi)..wujud sorang budak nakal...yang selalu menyusahkan mak dier...budak itew adalah aku....kih..kih..kih...

Time tu best pren aku sorang budak lelaki india..nama dier mamat duwen...nama penuh dier, aku pun tahu....panggil duwen jer...

Masa tu darjah satu, sekolah pagi...bila habis sekolah jer aku merayap, bila mak aku tido lar...sedangkan dier dah pesan jangan kuar rumah....penah gak mak aku tangkap aku masa aku pegi birthday party kawan sekolah....tengah seronok-seronok main tetiba aku nampak mak kat depan pintu rumah kawan aku tuh...adoi...kantoi....balik kena belasah....uhuk....

Kejadian, aku jatuh dalam tong sampah tu.....berlaku dalam bulan puasa...sikit lagi nak raya....seronok giler....yelah bebudak kan.....

Menyanyi lagu selamat hari raya....pastu aku pun mendapat idea untuk buat performance cam dalam tv tu...ha...aku pun panjat la tong sampah tu...berdiri kat bucu....sambil menyanyikan lagu selamat raya...berpenontonkan best pren aku dan kengkawan yg lain....

Tengah seronok menyanyi...sambil kengkawan bersorak...ntah macam mana aku terhilang balance dah jatuh dalam tong sampah yg busuk itew......adoiii...

Kepala aku terantuk dan luka, darah meleleh jer....nasib baik kengkawan aku pegi bagitau mak aku...kalau tidak sampai sekarang aku duduk kat dalam tong sampah itew...............

Bapak aku pun datang, dan mengeluarkan aku dari tong sampah busuk itew....terus bawak gi sepital....sampai sepital...Dr. dengan seronoknyer menjahit kepala aku.....adoi..sakit giler weiiii.....tobat aku nak main kat tong sampah itew lagi.....

Bila aku kenangkan perangai aku masa kecik dulu....baru aku sedar....kenaper anak aku pun perangai 2X5 macam aku gak......

Tapi, nak buat camner idak...dak lahiriah nyer camtu..........

Tutorial: Facebook Share Button @ Ina Nazir Blogspot

Fulamak..asyik buat tut jer la plak....macam terer...                     keh..keh..keh...

Tutorial Facebook share button nie...untuk Honey....jeles dier tengok aku post entry blog kat fesbook aku tuh....

Sebenarnya senang ajer...gadget sedia ader la honey kat body post.

STEP 1:

Klik Design - Sekarang ni ko dekat page element kan

STEP 2:

Klik edit body post.

STEP 3:

Just check Show Share Button, lepas tu save.

Aku rasa ko tak perasan jer mende nih..

Yang aku nyer kena letak code kat html.....tak yah ler..nyusahkan ko jer...buat jer yang senang ek...

Itu jer...macih...

Sunday, January 16, 2011

Strategic Planning...aper yang strategik??


Semalam aku nak buat nasi lemak..dah terasa-rasa kat tekak ni hah...aku mmg jarang ar membeli, sebab aku rasa aku buat sendiri lagi sedap...lagipun, husbang aku makan sambal macam makan sup jer...lebih banyak sambal dari nasi....kalau beli kang, mau kena caj lebih semata nak sambal lak kan....bukan kedekut..jimat...

Tapi, semua barang tak ready...bawang dan cili  tak mesin, ikan bilis belum dikupas...so, keja membuat nasi lemak yang memakan masa 45 minit tu ha...jadik berejam-rejam. Tapi, nak makan punya pasal...aku buat jugak la kan....dah nak tangkap leleh omputeh kater...

Tajuk entry aku nih...ada kena mengena gak dengan cara kiter belajo....cara yang paling standard....esok nak peksa...baru ler kelam kabut nak belajo iyer idak??

Nak dapat result bagus kena la ada planning....

Contoh:

Subjek Sejarah

Subjek tu katakan la, ada 10 chapter.

Tak payahler nak tunggu lecturer dah ajar baru nak belajar/mentelaah....

Baca chapter 1, sampai habis...buat nota ...pastu cari soalan tahun-tahun lepas...cari yg mana ada kaitan dengan chapter 1...fofular tak soklannyer......lepas tu try jawab soklan-soklan tersebut.

Nota tu, make sure bawak jer pegi mana-mana...tengah makan ikan jacket pun boleh baca...tapi, jangan baca dalam toilet...tak berkat...faham!!..toilet tu tempat aper????

Buat ar macam tu, untuk semua chapter.

Faham tak nih.....?????...

Memang kena rajin ar.....kalau korang genius tu lain lar...ada photographic memory...tak yah buat camni pun takpe...

Cerita aku dengan nasi lemak itu menunjukkan planning tu penting...boleh jimatkan masa dan tenaga...

Ape-ape pun ini cara aku belajo sebab aku left brainer.