Wednesday, March 30, 2011

Exora VIP Test Drive Session

Assalammualaikum kengkawan semua.

Aku tak sihat ni, selsema dan demam.

Terima kasih buat kengkawan semua yang sudi berkunjung ke blog ini. Insyaallah, dah ok nanti aku akan jenjalan blog korang ek.

Kat bawah ni, aku bagi info pasal iklan churp-churp yang menarik, kalau korang berminat boleh la join.


Based on Exora’s unique benefits that can be best summed up as S.P.A.C.E, this as a word highlights the spaciousness of this 7-seater MPV, but as an acronym describes the car’s key qualities – which is Safety, Performance, Advanced Styling, Comfort and Economical (SPACE).

Proton Exora is Malaysia's first home-grown MPV that has been built to world class quality & standards in performance, safety, technology and comfort.

With Proton, not only you get to drive your family and friends in comfort, but safety is always a priority. Thanks to Proton, they're hosting its first-ever Exora VIP Test Drive Session and you're invited to participate!

Not only you will learn more about Exora's winning features, you get a chance to gain budget tips, have a spa session and win cash prizes of RM6k!
The first Exora VIP Test Drive Session starts from April 23, 2011.You can join here.

Monday, March 28, 2011

You're always busy!!

Assalammualaikum kengkawan semua.

You're always busy!!...ha.ha..itu lah ayat yang anak aku cakap kat aku. Alahai..sian pulak bila dia cakap camtu kan.

Tapi, itulah hakikatnya, dia cakap apa yg dia rasa. Masalahnya, anak aku sorang ni memang kuat membebel, masa kecik dulu lambat cakap, tapi, bila dah dapat cakap, tak berenti-renti...muahaahaaa..

Kadang-kadang tu rasa rimas la jugak kan, bila kita tengah sibuk, dia pun sibuk nak kita dengar dan bercerita ... kalau tak layan, dia cakap 'you never listen' , 'you're always busy'.

So, sekarang weekend.. mmg aku tak update blog la, nak tumpukan kepada budak-budak ni. Bila difikir-fikirkan, dalam beberapa tahun lagi, mungkin dorang pun dah tak heran kat aku kot..kah..kah..kah.. masa dorang kecik ni la nak berikan tumpuan, dan dodoian yang lebih.

Kakak ipar aku ada pesan, bila dorang dah meningkat remaja, kita kena menjadi dorang punya best friend ever, kena amik tahu dorang punya social life, siapa kawan dorang, serba serbi la, supaya dorang ni tak hanyut dan berkawan dengan kutu.. bila dapat kawan yang salah, macam-macam boleh jadi.. harap dijauhkanlah.

Friday, March 25, 2011

Aku tensionnnnnn

Assalammualaikum kengkawan semua.

Semalam aku tension gilerrrr wa cakap lu.

Aku nak join satu contest yang dibuat oleh satu site ni, YES WORLD . Biasalah, setiap contest mesti ada T&C. Tetapi, disebabkan aku terlampau excited, aku terlupa nak ikut betul-betul, syaratnya. Aduhai, geram jer. Marah diri sendiri ni.

Masalahnya, masuk ni kali ke-3 dah aku join, yang first time pun aku buat silap, yang second aku dah buat betul-betul, aku dapat consolation prize, tu yang lagi excited nak join kan. Cuba u all tengok kat sini . Best hadiah dia, contest tu pun senang je, cuma kena ikut syarat yang telah ditetapkan je..

Kalau u all nak join, join la tarikh tutup 30 Mac ni.

Selepas ni, memang aku akan lebih berhati-hati dan jangan biarkan si tikus ni cepat sangat nak tekan send. (Marah lagi dengan diri sendiri!!!)

'BIAR LAMBAT ASALKAN SELAMAT'

Wednesday, March 23, 2011

Aku Dah Rabun Mata...

Assalammualaikum kengkawan semua.

Haa..haaa.haaa.. itula.. masalahnya.. bila tengok barang-barang yang dijual kat lelong.com tu... harga pulak murah giler... selalunya aku tengok je la. Cuci mata. Tapi, sekarang ni aku memang tengah berkenan betul dengan ipad ni:

Gerammmm jer. Ntah ori ntah idak..kah..kah..kah.

Setakat ni tak pernah beli lagi barang camni kat Lelong, ye la, ramai cakap barang kat situ made in China. Yang aku pasti, mmg ada made in China, tapi, soalan-soalan camni boleh ditanya sebelum kita beli. Kalau nak kena tipu, kat mana-mana pun boleh, tak kira la, beli online ke offline ke.

Sekarang dah banyak site yg buat camni, tapi, yg macam pennyauction, peepnbuy semua tu kena beli points dulu baru boleh bid. Ini aku tak gemor sangat la, coz rugi la, kalau kalah bid, points yg kita beli pun hangus jugak.. tapi, harga mmg murah giler.

Korang suka tak beli online?

Percuma / Free

Assalammualaikum kengkawan semua.

Barang FREE ni untuk kaum hawa sahaja.

Sesiapa yang berminat nak dapatkan sampel free LIBRESSE - boleh layari link ini .

Cuma isikan detail anda, dan barang akan dipos..Insyaallah.

Untuk brand KOTEX - boleh tengok sini.

Site ni banyak plak songeh dia, banyak plak nak kena isi details. So, terpulang la pada korang ek.

KEPUTUSAN SPM 2010

Assalammualaikum kengkawan semua.

Hari ni keputusan SPM 2010. Kepada adik-adik yang amik SPM tu, saya ucapkan selamat berjaya semuanya.

Sekiranya result tak ok pun takpe, jangan susah hati, banyak lagi peluang belajar untuk anda. Yang penting, jangan cepat putus asa, OK. Jauh lagi perjalanan hidup anda.

Tuesday, March 22, 2011

Pengalaman: Belajar Memandu

Assalammualaikum kengkawan semua.


Tengok la gambo aku yang innocent tu..he.he.. budak muka kesian.

Aku amik lesen tahun 1997.  So, dah lebih kurang 14 tahun yang sudah. Zaman tu, pun dah pakai ujian bertulis berkomputer. Ujian berkomputer aku mmg tip top la, my instructor plak yang terhappy lebih daripada aku, bangga kot. Eleh,, bukannya dia yg belajo, aku gak..he.he..

Masa time exam driving, aku ikut instructor dan beberapa org student lain. Semua aku buat ok, cuma tang bukit, aku nervous sikit, bila drive, aku berhenti sebelum line. Kena turun balik, reverse la kan. Aku tengok ramai gak yg kantoi kat bukit tu, bila reverse, tah mana-mana plak peginya..muaahaaahaaa... aku je yg terer reverse time tu (cheh...he.he...terbelagak plak saya,, maaf ye..ha.ha..ayat nak cover)

So, kat bukit tu je yg aku gabra sikit, parking dengan drive on the highway ok. Masa ujian memandu kat jalanraya tu, aku dapat pulak jpj instructor yg satu ITM ngan aku.. apa lagi , pakat borak plak. Aku rasa, dia pun saja nak menguji aku. Aku ingat jalan ke, bila dah sedap berborak tu kan. Hu..hu..silapla, aku mmg dah hafal semua jalan-jalan tu.. takde keja aku, nak membuang duit dan masa aku dengan mengulang benda-benda ni semua.

Alhamdulillah, aku berjaya hari tu. First try amik terus lulus. Kakak aku 4 kali amik, baru lulus, bila balik, aku buat le muke belagak aku kat dia..muahaahaaaa...menyampah betul dia kat aku..he.he..ala..aku pun bukannya saja nak berlagak ngan dia.. aku bukan jenis orang macam tu.. saja nak melawak jer..

Student yg pegi sama dengan aku, semua tak lulus...kesian diorang. Muka toye je memasing. Aku buat tak tahu je la, sian kat orang kan. Happy pun dalam hati je.

Macam mana dengan pengalaman korang masa amik lesen dulu agaknya ek??

Monday, March 21, 2011

Maaf, Saya Tak Sengaja Berpakaian Seksi

Assalammualaikum kengkawan semua.

Korang ada baca akhbar kosmo tak hari ni?

Nak tergelak baca, salah satu artikel hiburan, mengenai seorang artis ni. (kalau nak tahu lebih lanjut, boleh layari kosmo online ek)

Ada ke pulak dah pakai seksi, boleh cakap tak sengaja. Aduhaiii...mengada-ngada..ayat saje nak cover.

Atau mungkin juga, itulah persepsi, budak remaja zaman sekarang. Yang nampakkan perhiasan diri, macam gambar minah ni, still biasa-biasa aje?? dah takde, isu kejutan budaya nampaknya, kat Malaysia ni,, semuanya macam dah biasa. 

Bila ditanya bagaimana reaksi keluarga: 'Alhamdulillah keluarga saya okey. Mereka sentiasa menyokong dan pada masa yang sama menegur saya bahawa insiden tersebut tidak sepatutnya berlaku.'

Kalau aku, dah lama aku kena belasah ngan mak bapak aku kot...muahaaahaaa.

Husband aku lagi best, kalau tengok aku melaram sikit, dia cakap awak nak melawa untuk sape??.. melawa kat rumah je ek!! .. betul la tu, tapi..cheh,,, ada gak tapi,, ayat nak cover diri la ni... kalau aku selebet je kang, tak best la plak kan, karang org cakap,,,bini sapa la comot sangat tu!!..he.he..

FREE VOUCHERS dan Collect points di KFC dengan Snax Card

Assalammualaikum kengkawan semua.


Korang tahu tak dengan kad ini korang boleh kumpul points dan redeem kat kfc??..haaa...korang dah tahu ek??.. aku je baru tahu??..sian aku..aku rasa aku ada terperasan benda ni dulu, tapi, tak amik port pun.

Takpelah, bagi korang yang belum tahu, kad ni boleh didapatkan percuma dari site ni: SNAX

Kad akan dihantar dalam masa 30 hari. Korang boleh jugak dapatkan voucher percuma FREE SIZE UP kfc kat sini: FRIES & AIR

Saturday, March 19, 2011

Update Fiesta Belon Udara Panas Putrajaya

Assalammualaikum kengkawan semua.

Semalam pegi tengok Fiesta Belon Udara Panas kat Putrajaya.

Sebenarnya, tujuan aku mmg nak tengok belon ni dari dekat je, yang karnival tu semua tak minat sangat la. Masa pegi time pukul 6 lebih, baru lepas hujan, so keadaan time tu macam berkabus je.

Tiket untuk naik belon tu SOLD OUT. Aku pun tak kisah, bukannya aku nak naik pun, aku ni gayat, so, dapat tengok belon ni close up pun jadi la. Aku cari belon Darth Vader tak jumpa pun, yang aku nampak belom doremon, dengan badut, yang lain tu biasa je. Belon doremon tak amik gambo.


Gerai-gerai jualan yang biasa, macam kat pasar malam tu.
Semalam pegi, baru lepas hujan .. so jalan kat situ berlumpur la, malas nak jalan jauh-jauh, so masuk dan keluar balik, tak kuasa nak mengotorkan kaki.


Masa nak balik, baru perasan, kitaorang dapat tiket rupanya. Muaahaaaa. Memang tiket FREE. Bukan tiket free naik belon, tiket free dari pak polisi, kena saman daaaaaa. Isk...isk...ada ke patut. Tempat parking penuh, so, kitorang parking kat jambatan tu tau. Selalu jugak kitorang parking kat situ, takde pape pun. Ramai ooo parking kat situ semalam, mungkin semua kena. Adohaiiii.. so, korang berhati-hati la ek. Mungkin kitaorang tak bernasib baik semalam tu. Mungkin juga sebab hari kerja, hari sabtu/ahad ok kot. Tak tahu la, so, kepada korang-korang yang ada hati nak pegi tu, beringatla ek.

Hadiah sudah sampai..

Assalammualaikum kengkawan semua.

Semalam hadiah giveaway edy tu dah selamat sampai.

Hu..hu..yeaahaaa....


Hadiahnya:

Terima kasih Edy.

Dengan keadaan mata aku yang rabun ni, nampaknya husband aku la yang dapat memakainya. Aku punya sunglass pun ada power, nak buat camner. Punya la seronot orang itu dapat spek rayban..hu.hu..gelak happy jer...nyampaaahhhh.

Friday, March 18, 2011

Fiesta Belon Udara Panas Antarabangsa Putrajaya (17 - 20 Mac)


Fiesta: International Hot Balloon 
Tarikh: 17 - 20 Mac 2011
Tempat: Monumen Alaf Baru, Precinct 2, Putrajaya


Assalammualaikum kengkawan semua.
Baru hari ni nak update blog..he.he..

Maklumla cuti sekolah..mak bapak pun cuti bersama anak-anak.

Semalam berjalan ke Putrajaya, ingat nak tengok belon, tapi,.. hujan lebat daaaa... tak leh tengok belon pun, pusing-pusing lepas tu balik. Banyak gerai-gerai menarik nampaknya.. hari ni ingat nak pergi lagi, Insyaallah tak hujan kot.

Anyway, hari ini adalah Anniversary kami yang ke-10. Moga-moga kekal hendaknya ke akhir hayat. 
Terasa cepat benar masa berlalu, kejap je dah 10 tahun. Dalam 10 tahun ni, susah senang ditempuh bersama, dengan kehadiran anak-anak membuatkan hidup kami lebih bermakna, walaupun kadang-kadang rimas jugak nak melayan kerenah mereka. Tapi, sebenarnya merekalah pelengkap kehidupun kami. 

Oklah kengkawan, nanti aku update pasal fiesta belon tu ye.. Insyaallah.

Selamat bercuti semua.



SIDE EVENT:

In order to make the fiesta livelier, there would be side events / concurrent activities held once the hot air balloons take to flight. With these activities, you will be entertained and there are avenues where you can learn about other aviation sports besides the hot air balloon.


1. Snap & Fly Competition
* Only Digital SLR
* 8.00 am – 3.00 pm daily during event
* Winner will be announced by 4.00 pm
* 1st winner – 2 hot air balloon flying tickets
* Location : Gallery (Registration & Evaluation)

2. Colouring Contest
* 7 – 10 years old
* Stationeries are provided (drawing block & color pencil)
* 17th & 18th March (Thursday & Friday)
* Registration from 9.00 am – 10.00 am (max 30 participants)
* Location : Launching Field Secretariat (Site A)
* Prize Giving – 11.30 am
o 1st Winner – 2 Free Flying ride tickets
o 2 Consolation Prizes

3. Block Building Competition
* Registration 10.00 am 19th & 20th
* Open to all ages, must have 1 children in a team
* Blocks provided
* Registration 10.30 AM daily
* Location : Launching Field
* 1st winner – 2 hot air balloon flying tickets
* 10 Consolation Prizes

4. Paper Aeroplane Competition
* 10 – 12 years old
* Consist of a parent & a child (2 persons)
* 17 – 20th March
* Registration 10.30 am – 11 am daily
* Location : Launching Field Secretariat (Site A)
* Paper is provided
o 1st Winner – 2 Free Flying ride tickets
o 2 Consolation Prizes
* Most creative
o Bonus gift





Tethered hot air balloon rides

* 5 hot air balloons for tethered rides for the public
* Operating hours from 8.00 am – 11.00 am and 6.00 pm – 9.00 pm daily during event
* Pre Booking Arrangement is NOT ALLOWED due to limited tickets
* Ticket counter opens from 7.30 am for morning session & 5.30 pm for evening session
* Tickets: RM10 for adults and RM5 for children
* The maximum quantity an individual can purchase is 4 tickets
* The minimum height requirement is 4 ft
* Tethered Hot Air Balloons Rides will be subjected to weather condition



Para-motors show



Remote control aircraft flying display


Kite flying


Helicopter rides

* Spectacular view around Putrajaya in 5-7 mins
* 4 seater excluding pilot (Sabah Air Team)
* RM130 per person
* Operating Hours : 9.00 AM - 12.00 PM & 1.00 PM - 4.00 PM
* Date : 19th & 20th March (Saturday & Sunday)
* You can start booking now by clicking on the right column 'Registration for HELICOPTER RIDE'
* Helicopter Joy Ride will be subjected to weather condition



Outdoor games for children

* Inflatables, Clowns, Magic Shows & Sphere Rides



Extreme games

* Paintball
* Wall Climbing
* Zorbing
* Archery



Carnival Favourites & Funfair booths

* Face Painting, Sand Arts for Kid's, Mehendi Art Painting for
children & women, Cool Stick-on Tattoos, and many more.


INFO LANJUT BOLEH LAYARI LAMAN WEB INI: http://www.myballoonfiesta.com/

Wednesday, March 16, 2011

Video: Men's Final All England 2011 (Chong Wei VS Lin Dan)


Video: Men's Final All England 2011 (Chong Wei VS Lin Dan)

Aku takkan boring tengok video ni. Muahaahaa..

Until his next win la kot. Go Chong Wei ..Oliympic..here we come!!

**RM58 instead of RM395 for 2.5 HOURS of Essential Facial + DNA Eye & Ampoules + Neck Treatment + Seaweed Mask + Traditional Body Massage + RM30 Cash Voucher at TWO Locations of ZENSE [85% OFF]

Tuesday, March 15, 2011

Tahap Radiasi di loji Fukushima Daiichi Semakin Meningkat

Assalammualaikum kengkawan semua.

Belum habis derita rakyat Jepun, kini, ada bahaya yang lebih dahsyat mungkin menyusul.

'FUKUSHIMA: Gas hidrogen di reaktor nombor tiga loji nuklear Fukushima Daiichi meletup pagi semalam, menyebabkan 11 cedera, tetapi tidak membocorkan radiasi seperti dibimbangi pelbagai pihak.'-Berita Harian.

'The April 26, 1986, accident at the Chernobyl Nuclear Power Plant in what is now Ukraine remains the worst nuclear accident in history and the only one to be classified as a Level 7 on the International Nuclear Event Scale, which runs from Level 0 to 7. The crisis in Japan is classified as a Level 4, indicating a reactor accident with local consequences. ' - Discovery

Walaupun Jepun merupakan negara yang menonjol dengan kehebatan teknologi, tetapi, ia tidak dapat juga mengelak daripada kemusnahan yang disebabkan oleh alam semulajadi.

Reaktor tersebut tidak mengalami kerosakan struktur yang teruk semasa gempa bumi berlaku, tetapi impak daripada tsunami yang melumpuhkan generator diesel, yang digunakan untuk penyejukan sistem.

'Officials insisted last night that the explosion had not breached the core so had not resulted in a major release of radioactive material.' - Telegraph


INFO: KESAN RADIASI NUKLEAR KEPADA MANUSIA

1.Pendedahan radiasi berukuran 100 Rems akan merosakkan sistem peredaran darah menyebabkan sel limfosit darah akan berkurangan. Simptom awal selesema.

2.Pendedahan kepada radiasi berukuran 200 Rems ke atas menyebabkan keguguran rambut dengan cepat, kerosakan saluran usus yang mengakibatkan mual, muntah dan cirit-birit. Pada kekuatan ini, radiasi boleh menyebabkan kerosakan saluran peranakan.

3.Radiasi nuklear berukuran 1,000 hingga 5,000 Rems mengakibatkan kerosakan kepada pembuluh darah dan boleh menyebabkan jantung gagal berfungsi dan kematian.

4.Pendedahan langsung kepada radiasi berukuran lebih 5,000 Rems akan menyebabkan sel otak rosak, selain membunuh sel saraf dan merosakkan pembuluh darah dalam jantung.

5.Dalam jumlah tertentu, iodin radioaktif boleh merosakkan sebahagian atau seluruh bahagian kelenjar tiroid yang mengawal metabolisma (pengeluaran tenaga) manusia.

6.Menurut data kesan pengeboman bom atom di Nagasaki dan Hiroshima menunjukkan mangsa cuma bertahan selama 10 tahun dan berdepan risiko jangka panjang seperti leukemia dan barah limfoma. - Berita Harian


Aku berharap, pihak berkuasa Jepun dapat menangani masalah ini. Sebab, kalau berlaku nuklear radiation, alamatnya tragedy Chernobyl akan berulang kembali.

1. How has human health been affected by the Chernobyl accident?
2. How has the environment been affected by the Chernobyl accident?

Mengikut perancangan Loji Tenaga Nuklear Malaysia akan beroperasi pada 2021.

Sebab:

'Rizab minyak mentah Malaysia akan habis dalam tempoh 19 tahun akan datang. Rizab gas asli pula akan habis dalam tempoh 33 tahun. Sehingga 2009 belum ada telaga minyak baru ditemui. Ketika ini (2006) 80 % tenaga elektrik di Malaysia menggunakan gas. 20 % lagi menggunakan arang batu, minyak dan hidro.' - WIKIPEDIA

Kalau tak buat Loji Nuklear, Malaysia mungkin akan mengalami kekurangan sumber tenaga.

Bagi aku, aku tak kisah pakai lilin jer, tapi, impaknya pada ekonomi negara la. Coz, macam mana kilang-kilang dan perusahaan lain nak maju kalau sumber tenaga elektrik kurang? Kalau ekonomi kita tak bagus, effeknya pada rakyat jelata jugak kan.

Monday, March 14, 2011

FINAL: ALL ENGLAND 2011 RESULT│ Impian aku dan Chong Wei tercapai jua

Assalammualaikum kengkawan semua.

Akhirnya, tercapai juga impian aku untuk melihat Chong Wei membelasah Lin Dan. WUUUHUUUUU...YEEEAAAAHAAAA. The last time he won, was in the Japan Open 2010, September last year.

SUMBER: ALL ENGLAND BADMINTON WEB
Budak pom-pom girl pun dah siapkan banner untuk perlawanan tersebut.



Budak pom-pom girl bergaya dengan bendera ciput dan banner.


Pom-pom girl hanya sempat tengok perlawanan double Koo/Tan melawan pasukan Denmark je. Masa the Ultimate Challenge budak pom-pom girl dah tido...he.he..bagus budak pom-pom girl ni..penyokong Malaysia yang hebat...MALAYSIA BOLEH! MALAYSIA BOLEH!..

Masa tengok the Ultimate Challenge aku pun berdebar-debar jugak, aku tak nak meletakkan harapan yang tinggi, coz, semasa Korean Open itu hari, Chong Wei bermain dengan baik , tapi, tewas. Beliau tewas bukan sebab tak teror, tapi, because he cannot overcome the presurre.

But last night: “He played a superb game and was able to overcome the psychological barrier against Lin Dan,” (the star)

What a great pleasure watching them play. It was AMAZINGGGGGG!!!.. Both of them are really good players. Malam tadi, first time aku tengok Lin Dan, macam hilang punca, dan tak se'gah' seperti selalu, the exact word would be.. 'macam bodo jer'...muahaahaaaaa.

Masa kat atas podium, time amik hadiah.. muka si Lin Dan, macam:
'a'..macam mana aku boleh kalah ngan mamat cekeding nih???'
Tak berpeluang untuk dia, berlagak dan bukak baju dan campak kat penonton...ewwwwww...tak kuasa i .. keh..keh..keh.

Wuuhuuuuu....what an AWESOME match...really .. wa cakap lu.. the thrill and the excitement .. beyond comparison.

Congrats tu Chong Wei for the AMAZING performance.

MALAYSIA BOLEHHHHHHHH!!!!!


RESULT:  FINAL ALL ENGLAND 2011
CLICK FOR BIGGER VIEW ( SUMBER: ALL ENGLAND BADMINTON WEB)

Sunday, March 13, 2011

FINAL: ALL ENGLAND 2011


Assalammualaikum kengkawan semua.

Hari ni merupakan FINAL: ALL ENGLAND 2011. Sekali lagi, Lee Chong Wei dan Lin Dan akan bertemu. Aku harap kemenangan berpihak kepada Chong Wei kali ini. I really hope so.

Semalam, Chong Wei menumpaskan Chen Long: 21-17 , 21-13. Perlawanan yang memang mantap dari kedua-dua pemain. Tetapi, kelebihan lebih berpihak kepada Chong Wei, dia jauh lebih berpengalaman daripada Chen Long.

Manakala Lin Dan menumpaskan Mark Zwiebler : 21-9, 16-21, 21-11. Bagus jugak Mark Zweibler bermain semalam, terkedu juga Lin Dan.

So, malam ni penentu.. samada Chong Wei dapat mempertahankan titlenya.

Beregu negara Koo Kien Keat dan Tan Boon Heong juga mara ke FINAL: ALL ENGLAND 2011 dengan menumpaskan Cai Yun dan Fu HaiFeng: 21-11, 23-21.

So, syabas untuk pasukan negara.

Harapan aku, agar mereka bermain dengan terbaik malam ni.

Ini adalah result semalam:

SEMI FINAL: ALL ENGLAND RESULT. (SUMBER: ALL ENGLAND BADMINTON WEB)

Ini pula match untuk hari ini:

FINAL ALL ENGLAND 2011 (SUMBER: ALL ENGLAND BADMINTON WEB)

Alhamdulillah...

Assalammualaikum kengkawan semua.

Hari ni aku sempat BW ke blog Hanis, bersyukur kepada Allah s.w.t, beliau dan suami selamat.

Kalau tidak, aku rasa tak tenteram je dan sedih bila tengok keadaan di Sendai, Jepun. Ye la.. keadaan memang dasyat dan aku terharu sangat.

Bila baca entry dia tadi, aku rasa lega.

Kebetulan beliau dan suami pergi ke Tokyo pada hari kejadian, Jumaat 11/3/2011.

Kalian boleh baca pengalaman beliau, semasa kejadian gempa tersebut di blognya.

Walaupun hanya rakan blogger, dan tidak pernah bertemu, tapi rasa pertalian tu tetap ada.

Semoga, semua penduduk di sana tabah menghadapi ujian ini.

Friday, March 11, 2011

Gempa Bumi dan Tsunami di Jepun 11/3/2011

Assalammualaikum kengkawan semua.



Waktu ini aku sedih bila memikirkan kawan blogger iaitu HANIS MY. Beliau merupakan pelajar phd di Sendai:Miyagi:Jepun. It's really close to the epicentre, one of the worst-hit areas.

Tengok la gambar tu, how devastating things were at that time. Ya Allah..semoga beliau dan rakan taulan semua selamat di sana.


Light planes and vehicles swept from Sendai airport in northern Japan sit among the debris from the tsumani. Photograph: AP



Result Exam..Manyak Fenin OOO

Assalammualaikum kengkawan semua.

Last week adalah minggu exam sekolah anak-anak aku. First exam of the year.

Result nya...seperti biasalah.. diorang ni memang lemah subjek B.Melayu. Nak cakap anak omputeh tidak juga.. anak orang Melayu. Yang bezanya diorang membesar kat luar negara.

Anak kengkawan yang lain pun sama. Dah lama balik Malaysia, baru ok B.Melayu. For the meantime terpaksalah berhempas-pulas nak mengajar diorang ni. Punya la susah nak bagi diorang ni faham, penggunaan bahasa yang betul...aduhai..tension oooo..tergeliat lidah nak translate. Explain dalam bahasa Melayu kang tak faham.

Sebenarnya, masa aku sekolah dulu pun, B.Melayu aku pun agak kureng jugak la.

Macam mana nak ajar anak kalau mak sendiri pun tak berapa pandai kan ... so, aku pun kena belajar sama la dengan diorang....he.he..

Anak aku yang no.1 tu dapat C untuk B.Melayu.. anak aku yang no.2 tu cakap..

after translation: 'Oklah tu mama, vitamin C kan baik untuk kesihatan, Mama kan suruh kita makan Vitamin C tiap-tiap hari'  ... saborrrrrr je lah.
**Get freebies when you reload on any DiGi Prepaid™ plan. Check it out here.

Thursday, March 10, 2011

Ayam Masak Blogspot

Assalammualaikum kengkawan semua.


Semalam aku masak lauk ni. Entah la..aku selalu kalau masak memang suka yang simple jer. Benda yang tak menyusahkan diri. Lauk yang biasa aku masak ialah kari, masak kicap, stew, dan mesti ada sambal.

Selalu jugak aku akan masak ikut suka hati je..main bubuh je apa yang ada. Kalau husband aku tanya, hari ni masak apa..aku akan cakap masakan yg ntah apa-apa...he.he.

Tapi, semalam aku masak lauk ni, aku namakan dia Ayam Masak Blogspot. Oklah,,..boleh makan la.

Ini resepi dia:

Ayam 4 ketul (potong kecil)
1/2 biji bawang besar yang kuning
bawang putih 2 biji
halia sehiris (tumbuk) (dalam 1 cm je)
2 sudu bawang yang telah dimesin
setangkai daun kari
1 sudu besar serbuk kurma (level)
1 sudu besar rempah kari (level)


Cara:

1. goreng bawang mesin dan halia, masuk daun kari.
2. bila garing masukkan rempah kari dan kurma
3. bila garing, masukkan ayam, gaul rata dan masukkan 1 cawan air.
4. masukkan garam, tunggu kuah pekat. (boleh letak sos tiram sikit, kentang kalau suka)

Aku kalau masak memang malas nak tengok resepi, selalunya aku akan tibai je..yang sedap, sedapla..ada gak yang tak sedap. Kalau tak sedap, conform aku tak bagi husband aku makan ..nanti dia complaint ...ngalahkan chef wan plak kang ....keh..keh..keh.

Bab kek atau pastri, memang kena tengok resepi la. Memang skema sikit kalau nak buat benda ni semua. Penah jugak orang order kat aku..dulu aku rajin gak buat....tapi, memang aku tak minat sangat, renyah la buat kek ni, dengan icing semua tu.

Biskut raya, memang tiap-tiap tahun buat. Dulu ada jugak buat jual biskut raya. Ambil tempahan. Tapi, tak menang tangan la .. ramai yang order .. very tired oo... sampai sendiri punya pun tak sempat nak buat....nak buat camner..aku memang terer...ahaks....(ada pulak yang baling selipar jepun made in china kat aku plak kang...muahaaahaaa)

Wednesday, March 9, 2011

Cinderella: Fantasi VS Realiti

Assalammualaikum kengkawan semua.

Sumber : Google
Masa kecik-kecik dulu aku selalu impikan nak jadi macam cinderella.

He..he..tapi, rasanya bukan aku je kot..

Siapa yang tak suka..kawin dengan anak raja..kehidupan kita yang macam cinderella tu...dengan secara spontan akan berubah.

Kalau cerita Melayu dulu-dulu, cerita bawang putih dan bawang merah la kot..ye ke..kalau tak silap la.. yang heroin dia.. naik buaian..sambil nyanyi lagu:

'laju la laju, buai ku laju, aku nak kawin dengan anak raja'...he.he..betul ke lirik ni?? ntahlah aku main taram je..

Anak raja dulu-dulu, takde la banyak aktiviti macam sekarang ni, dulu, kalau nak berhibur atau bosan mungkin mereka main konda kondi, main sepaktakraw, main galah panjang,pergi berburu..

Dalam berburu tu,,mungkin dorang akan jumpa aku, sambil bermain buaian di taman permainan impian...kah..kah..kah...

Anak raja sekarang takde la nak main benda-benda yang outdated camtu.. sebab tu la fantasi aku tak jadi realiti kot...ngeh.ngeh..ngeh...

Anak raja sekarang, pun carik selebriti, artis dan model yang mengancam jer ...ye ke?? ..he .he ....Allahualam.

Walauapa pun fantasi aku dulu..yang pasti...dan yang realitinya...aku bersyukur..ada gak orang nak kat aku...who : 'Like me and love me for who i am' .. aku yang selebet ini..muahaaahaaaaa.

Tuesday, March 8, 2011

GREEN COMMUNITY CARNIVAL

GREEN COMMUNITY CARNIVAL.



The Green Community Carnival is an educational grassroot programme that feature exciting contests, hands-on activities, fun-filled games, educational workshops, sales of green products, mini concert and many more. The event would minimize the use of energy, water and would feature other components like Smoke Free Zone, No Plastic Bag Zone etc.

We are pleased to invite all Malaysians from all walks of life to the Green Community Carnival to support our green initiative and join the various events. Details of the event are as follows:

Event : Green Community Carnival

Date : 13th March 2011 (Sunday)

Time : 8.30 am – 7.00 pm

Venue : Taman Tasik Titiwangsa

Jalan Kuantan, 53200 Kuala Lumpur


For further information kindly contact Cik Siti Fatimah at 03- 8921 0833.


***Last call to win prizes - including Sony PS3 and more, be the ultimate man and face of AXE, and permanently get rid of all the hairy situations! Find out how, here.

Monday, March 7, 2011

Bantal Busyukkkk..

Assalammualaikum kengkawan semua..

Masa korang kecik-kecik dulu kan..korang ada bantal busyukk tak??..

Aku takde..kalau ade pun tak ingat la..tapi..rasanya conform takde......kot??....he.he.he

Ada macam-macam jenis bantal sekarang ni..tapi,,aku nak tunjuk design bantal yang best kat korang..


Boyfreind Pillow???
Sumber: google



Body Pillow: Yang ni nampak macam selesa je kan.
Sumber: google



Sedap je atuk tu ek!!
Sumber: google


Mama dia sentiasa ada..pok..pok..pok...tido..zzzz. So cuteeee




Sesuai sangat. 2 in 1. Tudung merangkap bantal...sanggup ke korangggg??
Sumber: blog milosuam


Sesuai sangat untuk pregnant ladies..memang comfy ni..
Sumber: google

PERMOHONAN KEMASUKAN KE UiTM 2011: ONLINE

Terserempak ngan iklan ni kat mymetro tadi.

Sebar-sebarkan la. Klik gambar untuk info lanjut.


Sunday, March 6, 2011

Grand Wedding or Simple?

Assalammualaikum kengkawan semua.

[Submit your photo, and get a chance to win  iPhone 4. Find more info here]

Semalam aku pergi kenduri kahwin, kawan husband. Rumah dia dekat Rawang. Jalan jam giler..accident..dah over..dah bawak ke tepi pun..tapi..disebabkan naluri manusia ni..asyik nak amik tahu je...itu yang buat jam..sedangkan bukannya serius pun...adohai..dekat sejam lebih kat situ je..sesampai..kul 3 lebih..ada lagi la 2-3 orang yang datang..nasib baik tak tutup kedai lagi.

Pastu malam tadi, aku tertengok citer pasal wedding anak Chef Wan, Serina. Fuuuhh...dasyat betul preparation nye..kalau tak silap aku telan belanja RM500,000. Memang grand habisss..

Makanan of course la.. mesti la standard kan.. nama pun chef wan. Mesti ada signature dish .. itu memang dia kena jaga nama la. Tapi, tengok memang dari A - Z dia yang uruskan. Aku terpikir gak..mak si serina ni mana?? I know they are divorced..tapi,, nampak cam chef wan yang buat semua... lagipun dia memang perfectionist la.. hu...hu... it's harder for the people involved to please him, rather than Serina.. keh.keh..keh

Kalau korang, korang prefer wedding yang macam mana? Yang grand atau simple?

Macam aku dulu, memang sesempoi habis la. Ye la.. mak aku pun dah takde .. most preparation aku yang plan .. jadi, takde la grand macam orang lain.

Lagipun nak kawin ni memang banyak pakai duit la.. aku rasa cam membazir je. Kalau takde RM20,000. .. jangan mimpilah nak buat khemah cecantik tu semua.

Pada korang yang berplan nak kawin / even belum nak kawin pun silalah menabung dari sekarang, tak payah la nak kawin pun pinjam bank. Buat sakit je bulan-bulan nak bayor.

Saturday, March 5, 2011

Version : Gila Materialistik! What will you do if you are rich??

Assalammualaikum kengkawan semua.

[New York Skin Solution ada buat promotion FREE treatment sehingga 15 March - Info lanjut tengok sini.]


Semalam aku ter tengok dan terperasan senarai 10 orang paling kaya kat Malaysia ni.

The top 10 richest Malaysians are:
  1. Robert Kuok Hock Nien (US$12.5 billion);
  2. Ananda Krishnan (US$9.5 billion);
  3. Puan Sri Lee Kim Hua (US$6.6 billion);
  4. Tan Sri Lee Shin Cheng (US$5 billion);
  5. Tan Sri Quek Leng Chan (US$4.8 billion);
  6. Tan Sri Teh Hong Piow (US$4.7 billion);
  7. Tan Sri Yeoh Tiong Lay (US$2.7 billion);
  8. Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhary (US$2.5 billion);
  9. Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun (US$1.25 billion); and,
  10. Tan Sri Tiong Hew King (US$1.2 billion). 
 Kebanyakan mereka adalah bangsa Cina kan.

Ada sorang je lah Melayu yang terselit kat tengah-tengah tu. Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhary.

Memang best kalau banyak duit ni. Agaknya, apalah yang korang akan buat kalau ada duit berbillion-billion ek??

Aku ketepikan dulu niat suci murni aku kat sebelah....

Ini version : gila materialistik ok.

1. Rumah: Of course la rumah banglo macam dalam citer Iron Man.
sumber google
2. Kereta: Bukan satu ni je tau...
sumber google

3. Dalam rumah ada panggung wayang macam GSC / TGV, court badminton, bowling alley, golf course, taman permainan macam rumah Michael Jackson.

4. Kapal layar: Senang nak bercuti ke Langkawi..he.he
sumber google



5. Personal Jet..ini kemestian..

sumber google

Apalagi ek??..Duit dah banyak sangat ni..dah tak tahu nak buat apa dah..kih..kih..sila tolong bagi idea untuk aku menambah harta...cheh..cheh...

p/s: entry suka-suka ...kalau dalam realitinya..kalau aku ada duit berbilion-bilion tu pun tak salah miliki benda ni semua...yang pasti aku akan dulukan niat suci murni yang aku ketepikan kat sebelah tadi...hu...hu.

Friday, March 4, 2011

Orang akan memegang kata-kata bukan maksudnya

Assalammualaikum kengkawan semua.

Iklan jap :[Tarikh tutup MILOFUZEJAMPACK: 9 Mac 2011. Info lanjut di sini. !!]

'Orang akan memegang kata-kata bukan maksudnya'

Korang faham tak maksud ayat kat atas ni??

Ok, aku bagi contoh ek:

Si Tipah telah menulis satu entry kat blog dia. Lepas tu ada orang komen la kan.. contoh:


KOMEN A: Aku menyampah tul kat ko..tau takkkk.!!!..eeeee...nyampah!!

KOMEN B: Aku menyampah tul kat ko....awwww.....kah..kah..kah...he.he


So, dari pengamatan korang..komen yang mana akan membuatkan korang akan terasa??

Of course la KOMEN A kan..sebab dari gaya bahasa penulisan dia macam

1. memang tak suka kita
2. macam kasar jerrrr..

So, dengan tidak sengaja pengomen A telah memberi tanggapan yang salah pada si pembaca.

Walaupun si pengomen A:

1. tidak bermaksud untuk berlaku kasar
2. bukanlah menyampah pun, tapi..dari cara penulisan,,mmg nampak macam menyampah bebenor.

Berbalik pada tajuk di atas: 'Orang akan memegang kata-kata bukan maksudnya'

Pada aku, perkara ni memang selalu berlaku la...kita tak dapat nak elak daripada membuat tanggapan atau salah tafsiran. Kita cakap lain, orang faham lain.

Yang penting, kita sepatutnya cuba untuk berfikiran positif sentiasa.

Sebab, selalunya bila kita berfikiran negatif tu...mesti ada unsur-unsur lain yang membuatkan kita beranggapan macam tu...contohnya: hasutan syaitan laknatullah.

Moral of the story:
Sebelum kita membuat kesimpulan mengenai sesuatu perkara yang orang lain cakap/tulis, cuba fahami dan selami dulu.. dan cuba berfikiran positif .. kalau tak faham .. atau rasa sangsi.. lebih baik bertanya .. untuk mengelakkan salah faham.

Wallahualam.

Thursday, March 3, 2011

Aku Menang yey..Aku Menang yey

Assalammualaikum kengkawan semua.

Dengan happy nyer aku nak inform korang..aku MENANG ...yeeeehaaaaaaaa. he.he...

Alhamdulillah...

Aku menang ape??..aku menang: "GiveAway EdY : KATA KAU!"

Aku menang Hadiah Utama (V2) - Cabutan Bertuah (Random.Org)

 
Sumber: BLOG EDY

Aku dapat hadiah ni:
SUMBER: BLOG EDY
 Edy..saya amik gambar awak ye..(dah amik baru mintak..ntah ape-ape..)

Jangan jeles..ye korang...

So, hari ni 3.3.2011..adalah HARI DALAM SEJARAH: hidup aku 

First time aku menang contest camni tau..terover excited tul..muahaahaaa.

Tahniah juga buat semua pemenang yang lain. Kepada korang-korang yang tak menang tu..sila la JEALOUS ye...keh..keh..keh. (soriiii...aku lawak je ek..lain kali join la lagi..Insyaallah ada rezeki untuk korang semua)

Terima kasih ye Edy..lain kali buat le contest lagi..

Nuffnang:Recreate perfect skin with Lancôme Maqui MiracleDate WORKSHOP

 Assalammualaikum kengkawan semua.

[Kepada sesiapa yang berminat nak join MILOFUZEJAMPACK boleh tengok sini. Tarikh tutup 9 Mac 2011!!

Entry ni aku copypaste je dari nuff , sape yang berminat nak join workshop ni cepat-cepat ler pegi site NUFFNANG.

Date: 15 March 2011
Time: 7.30 – 8.30 pm
Venue: L’OREAL office – Level 13A and 15 Uptown 2, No.2, Jalan SS21/37, Damansara Uptown, 47400 Petaling Jaya

Make up experts from Lancôme themselves will be on hand to tell you all about the new Maqui Miracle Natural Brightening Creator, and you’ll also get to try it out for yourselves. That’s not all, because there will also be six prizes consisting of Lancôme products worth over RM 2,000 in total up for grabs to Nuffnangers who attend the workshop!

Kalau aku menang Movie Tickets korang nak tak?

Assalammualaikum kengkawan semua.

Aku sebenarnya memang minat tau join contest nuffnang. Dapat free movie tickets tu. Tak tahu la aku..aku rasa macam excited je. Walau pun aku tahu kemungkinan besar aku tak dapat nak pegi.

Dengan ini, aku nak mintak tolong kat korang semua yang sudi la, sekiranya korang berminat nak ticket movies..bagi aku email korang..tinggalkan dekat ruangan komen blog aku nih. Senang aku nak offer.

Macam last time, bila aku dapat ticket, aku tak dapat pegi, aku tak tau nak bagi kat sapa. Aku offer kat Edy, dia lambat respons la pulak. Takpelah, rezeki dia pun murah la nih..he..he..Alhamdulillah.

Bukan apa tau, nanti en. nuff tu kang boikot lak aku..suka join contest..tapi..bila dapat tak pegi pulak.. kan.

*Terms and Conditions Apply (keh..keh..keh...aku akan offer kat korang kalau aku menang / aku tak dapat pegi la ...ek)

Terima Kasih.

Wednesday, March 2, 2011

Promo..Promo..

Assalammualaikum kengkawan semua.

Aku nak promote link aku ni..kalau berminat boleh la join.Terima kasih.


P/s: Pada kengkawan yang bertanya kat ruangan komen , 'klikkan tikus kat gambar atas tu la kengkawan'. Terima kasih.
(Sebenarnya aku nak buat cara berhemah la kononnya..terpulang pada korang la nak klik ke idak kan..tapi, bila ada yg bertanya, aku kena la inform kan..kan..kan)

Sabun pun Ajaib??

Assalammualaikum kengkawan semua.

Pernah dengar tak sabun ajaib ni??..Eumora. Tak tahu la kenapa dipanggil ajaib. Mungkin keberkesanan dan kelebihannya kot. Tapi, tak le pakai sekali dah lawa macam aishwarya rai ye.

Kengkawan pernah cuba??..

Harganya agak mahal. Seketul kecik tu pun dah dekat RM100. Tapi, aku beli kat lelong.com, jadi dapat murah sikit la.

Jangan risau la..aku bukan nak menjual benda ni. Aku bukan ahli pun. Aku pembeli je.

Aku dah pakai sabun ni dekat setahun. Ok, dan sesuai dengan aku.. Sebab tu nak share ngan kengkawan.

Kulit aku ni teramatlah sensitif, so, banyak produk dah aku cuba, last-last bila pakai eumora rasi plak dengan kulit aku ni.

Pada aku ia amat berkesan. Seketul tu aku potong enam bahagian. So, boleh tahan dalam 3 bulan. Agak berbaloi dengan harganya kan. Kalau korang berminat boleh la cuba.



Eumora the miracle soap bar is suitable for all skin types.
Are you SICK of  
  • Acne?
  • Anti-aging age spots?
  • Baldness?
  • Big pores?
  • Birthmarks?
  • Cellulite?
  • Dark eye ring?
  • Dry skin
  • Eczema?
  • Freckles?
  • Frown Lines?
  • Hair Loss?
  • Oily skin?
  • Pigmentation?
  • Scars?
  • Skin laxity?
  • Skin Rash?
  • Stretchmarks?
  • Wrinkles?
Try eumora.

Eumora can be used as an alternative to soap and skincare. Eumora is created from 95 per cent active ingredients while most skincare products are 70 per cent water. It does not just treat the symptoms that you have on your skin but also heals it.

The miracle of Eumora

Fairer, radiant and glowing skin
Softer and smoother skin
Firm and lifted skin
Close up big facial pores
Wrinkles reduced and freckles lighten
Eye bags disappear


Tuesday, March 1, 2011

Hijack

Assalammualaikum kengkawan semua.

Hari tu, aku ada tengok Discovery Channel. Cerita dia tentang Plane Hijack. Apa yang perlu kita lakukan sekiranya kapalterbang yang kita naiki tu di hijack. Seriau pulak bila fikir .. minta dijauhkan la.

Kalau kat US ada air marshall .. kat Malaysia tak pasti plak aku. Ada kengkawan yang tahu?

Yang menjadi hos dokumentari tu pun ialah ex-navy seal. So memang berpengalaman la dalam bab counter attack. Kalau kita yang reti pegang senduk je ni apakehallll.

Kalau dalam keadaan macam tu, aku pun tak pasti apa reaksi aku. Tapi, mesti takut giler. Ialah, anak sedara aku kena histeria pun Ayatul Kursi pun aku dah tak ingat..ini kan pulak ada pengganas.

Mamat hos tu cakap, after peristiwa 9/11, sekiranya berlaku hijacked, penumpang harus bekerjasama untuk menumpaskan pengganas-pengganas tersebut..coz ia melibatkan situation life or death.

Di sini aku senaraikan perkara yang perlu kita lakukan di dalam situasi tersebut:

1. Masa naik kapalterbang tu jangan minum (orang Islam Insyaallah tak buat benda ni) dan makan ubat tidur. Stay focus.

2. Jangan panik, kalau tiba-tiba ada pengganas take over the plane. (maunya tak panik!!)

3. 30 minit yang pertama, jangan buat apa-apa. Keep cool, coz pengganas tu pun sedang berang.

4. Make sure ada berapa orang pengganas. Senang nak buat counter attack.

5. Buat plan macam mana nak buat serangan terhadap pengganas tersebut. Semua penumpang harus bekerjasama.

6. Gunakan peralatan seperti pen, atau apa pun yg tajam untuk mencederakan pengganas tersebut.

7. Gunakan bantal atau selimut untuk perlindungan diri semasa serangan balas.

Aku tengok aje la...bagi aku benda-benda yang dia cakap..aku rasa aku tak terbuat ..dan agak sukar jugak bagi kita..orang-orang biasa yang takde military background  nak buat dan plan benda-benda macam ni.

Kalau dah panik giler camni..aku berserah je lah..apa nak jadi..jadik la..

OSCAR 2011: Senarai Pemenang Oscar 2011

The King's Speech telah memenangi Oscar untuk Filem Terbaik  2011.

Kepada sesiapa yang belum menonton cerita ni, jom kita baca sinopsis:

After the death of his father King George V (Michael Gambon) and the scandalous abdication of King Edward VIII (Guy Pearce), Bertie (Colin Firth) who has suffered from a debilitating speech impediment all his life, is suddenly crowned King George VI of England. With his country on the brink of war and in desperate need of a leader, his wife, Elizabeth (Helena Bonham Carter), the future Queen Mother, arranges for her husband to see an eccentric speech therapist, Lionel Logue (Geoffrey Rush). After a rough start, the two delve into an unorthodox course of treatment and eventually form an unbreakable bond. With the support of Logue, his family, his government and Winston Churchill (Timothy Spall), the King will overcome his stammer and deliver a radio-address that inspires his people and unites them in battle. (sumber: moviefone)


BEST PICTURE:


 

ACTOR IN A LEADING ROLE:

 

ACTOR IN A SUPPORTING ROLE:

 

ACTRESS IN A LEADING ROLE :

 

ANIMATED FEATURE FILM:

 

ART DIRECTION:

 

CINEMATOGRAPHY:

 

COSTUME DESIGN:

 

DIRECTING:


More info boleh check sini: http://oscar.go.com/