Monday, February 16, 2015

FULL PAYING PATIENT SCHEME PUTRAJAYA (FPP) REVIEW

Salam semua.

Bagi yang sedang mencari hospital untuk bersalin bolehlah cuba full paying patient scheme ataupun fpp di putrajaya ni.



Ini merupakan pengalaman pertama saya bersalin di hospital kerajaan. Kenapa saya pilih FPP (full paying patient) ni?

Sebabnya ialah, masa ujian gula tu saya kantoi. So saya dilabel GDM / gestational diabetes mellitus aka kandungan gula tinggi semasa hamil. Saya rasa dalam 8.3 kot bacaan gula masa test tu. So every two weeks saya kena buat test gula. Cucuk kat jari..so kena control makan. Memang tak best langsung..saya buat test tu kat klinik panel je..kena buat 4 test dalam satu hari. Pukul 8am, 12pm, 6pm dan lebih kurang 10pm. Jenuh la ulang alik ke klinik.. boring. Satu pengalaman yang memang bosan dan melecehkan. Testnya sekejap je tapi malas betul nak ulang alik tu...Tapi, apakan daya dugaannnn...

Disebabkan faktor umur dan GDM la saya buat keputusan memilih Full Paying Patient Scheme Putrajaya (FPP). Sebab kalau ada masalah senang...dan kos pun tak la mahal sangat nanti..kalau operate di hospital swasta mungkin boleh capai 10k....erk..tak sanggup..

First step, kena call dulu FPP Putrajaya untuk buat appointment. Ini no. telefon untuk buat temujanji / appointment FPP Putrajaya -0383124309. Mereka akan tanya nak pilih doktor yang mana. Last time saya pilih Dr. Hamidah. Lepas tu mereka akan confirmkan semula dan beri tarikh appointment.

First time register kena bayar RM110. After that the next appoitnment RM50/60..lupa la plak...maklumla,urat dah banyak putus...hehe

Yang tak best nya..walaupun paying patient, kita kena tunggu sama dengan patient lain jugak...berejam la tunggu...sabor ajelah.

Dr. Hamidah pulak, pada saya seorang doktor yang bagus dan profesional. Cuma dia tak berapa nak bersembang sangat..tak cakap banyak...mungkin sibuk kot..

Nanti...saya akan kongsi pengalaman bersalin di Hospital Putrajaya under Full Paying Patient Scheme (FPP).

8 comments:

Sh3lly said...

Hi, may I know u take cesarean or normal? How muCH for total charges? Tq

Sh3lly said...

Hi, may I know u take cesarean or normal? How muCH for total charges? Tq

Ayda Fadhliah said...

Blh bg personal no dr hamidah?

Ina said...

Hi, sorry late reply..i bersalin normal around 1400 i think for 3 days 2 nights coz of induce.

Ina said...

Ayda i do not have dr hamidah phone no..sorry

Si Dara Penglipur Lara said...

salam. nak tanya. kalau fpp klu org luar kaw putrajaya boleh jugak ke?

Ina said...

Boleh

Ina said...

Boleh