Friday, February 7, 2020

Roti Burger Mudah dan Sedap

Semenjak dua menjak ni saya memang suka betul buat roti.

Saya dah cuba resepi bun buttermilk, bun kentang, sosej bun dan dah pandai juga memandai-mandai ubah resepi..:)..

Sebab buat roti kadang-kadang bukan boleh ikut bulat-bulat resepi. Ada masa kena tambah tepung, adjust masa proofing dan masa memasak.

Kalau baru nak start meroti ni, pada pendapat saya you have to know the feel of the dough. Keras ke, lembik sangat ke. Kalau dah biasa buat kalau tengok resepi dah boleh agak doh tu akan jadi sticky atau tidak. But sticky dough will actually come out pretty fluffy dan lembut. In my opinion la ... opinion of an amateur baker.. muahaaha.

Kalau nak start meroti bagi beginner macam saya ni, cer try buat donut. Bila donut yang kita buat tu gebu jer selalu, buat roti pun InsyaAllah akan menjadi.

Baru-baru ni saya ada cuba satu resepi burger dari food.com. Bagi saya resepi ni memang yang terbaik yang saya pernah cuba, sebab masa untuk membuatnya pun memang sekejap jer. Tetapi hasilnya memang marvelous ..gebu dan sedap. Gambar di bawah ni roti yang first time buat ikut resepi ni. Itupun adjust kuantiti minyak dan gula.


Gebu, but agak padat. Still, yummy though.

Second time buat, saya adjust lagi resepi ni. Saya letak 3 sudu besar minyak je dan masa proofing half time saya tekan sikit doh tu (konon nak buat macam whooper burger king :p) and then masa nak bakar saya tekan lagi sekali, so, hasilnya mengecewakan. Roti tu jadi lagi padat. Kesiann..hahaha. Gambar tak ambik sebab kecewa..:p ..sob..sob

Third time buat baru kena dengan citarasa, gebu, ringan dan tak padat. Two thumbs up..huhu..berjaya!!

Roti ni saya buat guna mixer jer, dan uli pakai tangan, no breadmaker.




Monday, December 14, 2015

Acuan Pai Tee dan resepi pai tee

Berkurun lama mencari acuan pai tee baru sekian hari menjumpainya... hehe... Sedapkan makan pai tee dekat Chicken Rice Shop.

Acuan pai tee tu.. harganya RM15 dapat diskaun mungkin RM13 kot, tak pasti coz ada beli barang lain sekali..

Kebetulan ada kenduri kawin dekat dengan kedai peralatan dapur tu, so, bila dah jumpa memang kena beli, walaupun feeling nak beli dah suam-suam kuku sebab mencari tak jumpa-jumpa..

So, kalau you all ada teringin nak beli acuan pai tee ni boleh cari kat kedai peralatan dapur di puchong prima dekat dengan DIOS, ok. Saya dah lama tak ke sana, sebab jalan kat situ dah sibuk disebabkan pembinaan lrt, kedai peralatan dapur tu bila wujudnya pun saya tak tahu, coz tahun dulu-dulu takde pun...

So, few days ago, saya telah cuba resepi pai tee dari waterlily, sukatan untuk resepi ni pakai sudu jer, saya pakai sudu penyukat, tapi sedih..pai tee saya tak menjadi, semua jadi penyek..hahaha... saya rasa adunan tu cair sangat.. tak pasti la pulak kalau resepi asal pakai sudu biasa...

Percubaan kedua, saya guna resepi pai tee dari mat gebu. Alhamdulillah its better than the first attempt. But still, saya rasa, resepi waterlily lagi sedap.

So, hari ni adalah percubaan kali ketiga saya membuat pai tee shells ni ... hahaha .. semangat betul..

This time, saya guna resepi lain pulak. Dan ini la hasilnya
Saya buat bentuk top hat pulak..haha.. budget macam dah pro. :p

So, kalau u all nak try boleh salin resepi ni ye :

 (Pie tee shell)
+ 100 g all purpose / plain flour, sifted
+ 50 g corn flour
+ 110 g rice flour
+ 1/2 tsp Salt
+ 2 Eggs, lightly beaten
+ 400 ml water
+ Oil, for deep frying

HOW'S IT MADE
(Pie tee)
1) Combine all pie tee ingredients (except oil)
a) mix well until smooth then strain into small bowl / measuring jug
b) set aside (let batter rest for 1 hour)

2) immerse the mold in the hot oil (moderate heat)
a) remove mold & shake off excess oil
b) dip mold into the batter
c) then back into the oil again
d) jiggle mold lightly then use a chopstick to separate shell from mold
e) deep fry shell until light golden brown (remove before fully cooked)
f ) remove then soak up excess oil on paper towel
g) store the shells in an airtight container

Kalau nak tengok video cara buatnya:


Untuk intinya saya pakai buat jer, macam inti untuk popia goreng.

Bawang merah, bawang putih, sengkuang, carrot, udang.

Try la korang, sedappp




Wednesday, November 18, 2015

"The Black Dress"

Every women need "The Black Dress", the one dress that will turn heads in a party, a function, a kenduri or a get together thingy. The one "Black Dress" that will put a smile on your face and makes you feel like a million bucks..haha...

Eventhough I'm not a fashion oriented person, I like to look good and the most important thing is how i feel about it. And, to look good you don't need to put holes in your pocket, people. You  just have to shop smart.

And, when I'm talking about smart, I'm talking about ZALORA. You can find your "Black Dress" here anytime, anywhere .. with free delivery with purchase above RM75, cash on delivery, 30 days free return, really people its a hassle FREE life here at ZALORA.

Baju Kurung and Jubah is very nice, but sometimes why not wearing this elegant wrap dress for a change..
,

You can wear a matching shawl or hijab with it. You can choose tons of these beautiful and elegant options of dresses from ZALORA.

Jom cuci-cuci mata..haha...

Niceeee...i likee..


So sweeeetttt...


Cantikkk...murahhhh

And, just subscribe to their newsletter and you can get RM20 OFF


So, why wait gals, lets head to ZALORA ..NOW..and get your dream "Black Dress"

Sunday, November 15, 2015

Cara hilangkan gegata dengan cepat

Jasmaine baru jer kena gegata 2-3 hari lepas.

Jenuh fikir apa yang menyebabkan dia kena gegata ni. So, saya eliminate satu-satu benda yang happening dan benda baru yg dia makan.

So, my suspicion is, samada koko crunch ataupun ayam berempah...hmm.. sebab benda-benda lain macam normal jer, hari-hari.

Masa jasmaine kena gegata tu, saya terus sapukan minyak habbatussauda banyak-banyak kat tempat gegata tu. Alhamdulillah cepat surut, lebih kurang 20 - 30 minit dah takde langsung merah-merah tu, macam magic. Dalam 3 hari da tak naik dah gegata tu.

Yang saya perasan, gegata tu akan terjadi bila dia panas dan berpeluh, dan gegata akan tumbuh di bahagian kulit yang bersentuhan lama dengan benda lain, contohnya tilam. Bila dia tidor lama sebelah kanan, maka gegata akan naik di bahagian tu la.

Tapi, Alhamdulillah, Jasmaine dah ok dah sekarang. If this ever happens again next time, InsyaAllah habbatussauda juga la ubatnya.