Tuesday, October 2, 2012

Kek Marble lagi???..Sedap..sedap sedap...

terlebih rajin la pulak lepas raya ni. Asyik nak masak jer..

Hari ni buat kek marble gebu ni lagi. Resepi ni memang best.

Tapi, kali ni aku dah adjust untuk muatkan dalam acuan 8 X 8 X 2.

Hani..oo..hani...ko kena try resepi ni ... sedap.

RESEPI KEK MARBLE:
 
A:

250gm mentega
233gm tepung
0.8 sudu kecil baking poweder

B:
 4 biji telur
200gm gula
0.8 sudu besar ovalette

C:
20gm liquid glucose / gliserin 
10gm air
10gm fresh milk
(kesemua di atas boleh digantikan dengan 40gm susu / susu cair)
1 sudu kecil vanilla

pewarna

CARA:

1. Pukul B sampai gebu macam adunan bahulu.
2. Lepas tu di dalam bekas yang lain pukul mentega sampai kembang, masuk tepung yang telah diayak dgn baking poweder. Pukul rata.
3. Masukkan adunan A dalam B sedikit demi sedikit. Masukkan C selang seli.
4. Asingkan 3 bahagian letak warna sesuka hati anda.
5. Saya bakar suku 165 - 170'C..mengikut oven saya. Oven korang mungkin lain..sesuaikan kepanasannya. Masak 45 minit atau hingga masak ler.








2 comments:

nur said...

yum yum..hee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

Ina said...

thanks