Sedappppp....buat pagi tadi. Resepinya simple tapi sedap.
Resepi ni saya dapat dari blog mamafami. You guys nak try?
Resepi Apam Gula Hangus
Bahan basah:
150gm gula kastor
100ml air panas
70gm majerin
75ml susu cair (saya pakai susu tepung. 3 sudu besar campur air untuk cukupkan 75ml)
1 biji telur (pukul sedikit)
*Panaskan gula atas api kecil. Jgn kacau. Cuma goyangkan je periuk tu. Biarkan hangus.
*Masukkan air sedikit demi sedikit dengan hati-hati. Kacau semula diatas api sekejap.
*Masukkan majerin. Sejukkan.
*Masukkan susu dan telur.
Bahan kering:
150gm tepung
1 sudu kecil baking soda
65gm gula kastor
secubit garam
*ayak /saya kacau jer dengan whisk
*Campur karamel tadi dalam tepung dan whisk hingga sebati.
*Masukkan dalam acuan dan kukus 15 minit / sehingga masak
Saya tak suka manis, jadi 65gm tu saya kurangkan kepada 30gm jer
Selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment