Monday, December 14, 2015

Acuan Pai Tee dan resepi pai tee

Berkurun lama mencari acuan pai tee baru sekian hari menjumpainya... hehe... Sedapkan makan pai tee dekat Chicken Rice Shop.

Acuan pai tee tu.. harganya RM15 dapat diskaun mungkin RM13 kot, tak pasti coz ada beli barang lain sekali..

Kebetulan ada kenduri kawin dekat dengan kedai peralatan dapur tu, so, bila dah jumpa memang kena beli, walaupun feeling nak beli dah suam-suam kuku sebab mencari tak jumpa-jumpa..

So, kalau you all ada teringin nak beli acuan pai tee ni boleh cari kat kedai peralatan dapur di puchong prima dekat dengan DIOS, ok. Saya dah lama tak ke sana, sebab jalan kat situ dah sibuk disebabkan pembinaan lrt, kedai peralatan dapur tu bila wujudnya pun saya tak tahu, coz tahun dulu-dulu takde pun...

So, few days ago, saya telah cuba resepi pai tee dari waterlily, sukatan untuk resepi ni pakai sudu jer, saya pakai sudu penyukat, tapi sedih..pai tee saya tak menjadi, semua jadi penyek..hahaha... saya rasa adunan tu cair sangat.. tak pasti la pulak kalau resepi asal pakai sudu biasa...

Percubaan kedua, saya guna resepi pai tee dari mat gebu. Alhamdulillah its better than the first attempt. But still, saya rasa, resepi waterlily lagi sedap.

So, hari ni adalah percubaan kali ketiga saya membuat pai tee shells ni ... hahaha .. semangat betul..

This time, saya guna resepi lain pulak. Dan ini la hasilnya
Saya buat bentuk top hat pulak..haha.. budget macam dah pro. :p

So, kalau u all nak try boleh salin resepi ni ye :

 (Pie tee shell)
+ 100 g all purpose / plain flour, sifted
+ 50 g corn flour
+ 110 g rice flour
+ 1/2 tsp Salt
+ 2 Eggs, lightly beaten
+ 400 ml water
+ Oil, for deep frying

HOW'S IT MADE
(Pie tee)
1) Combine all pie tee ingredients (except oil)
a) mix well until smooth then strain into small bowl / measuring jug
b) set aside (let batter rest for 1 hour)

2) immerse the mold in the hot oil (moderate heat)
a) remove mold & shake off excess oil
b) dip mold into the batter
c) then back into the oil again
d) jiggle mold lightly then use a chopstick to separate shell from mold
e) deep fry shell until light golden brown (remove before fully cooked)
f ) remove then soak up excess oil on paper towel
g) store the shells in an airtight container

Kalau nak tengok video cara buatnya:


Untuk intinya saya pakai buat jer, macam inti untuk popia goreng.

Bawang merah, bawang putih, sengkuang, carrot, udang.

Try la korang, sedappp




Wednesday, November 18, 2015

"The Black Dress"

Every women need "The Black Dress", the one dress that will turn heads in a party, a function, a kenduri or a get together thingy. The one "Black Dress" that will put a smile on your face and makes you feel like a million bucks..haha...

Eventhough I'm not a fashion oriented person, I like to look good and the most important thing is how i feel about it. And, to look good you don't need to put holes in your pocket, people. You  just have to shop smart.

And, when I'm talking about smart, I'm talking about ZALORA. You can find your "Black Dress" here anytime, anywhere .. with free delivery with purchase above RM75, cash on delivery, 30 days free return, really people its a hassle FREE life here at ZALORA.

Baju Kurung and Jubah is very nice, but sometimes why not wearing this elegant wrap dress for a change..
,

You can wear a matching shawl or hijab with it. You can choose tons of these beautiful and elegant options of dresses from ZALORA.

Jom cuci-cuci mata..haha...

Niceeee...i likee..


So sweeeetttt...


Cantikkk...murahhhh

And, just subscribe to their newsletter and you can get RM20 OFF


So, why wait gals, lets head to ZALORA ..NOW..and get your dream "Black Dress"

Sunday, November 15, 2015

Cara hilangkan gegata dengan cepat

Jasmaine baru jer kena gegata 2-3 hari lepas.

Jenuh fikir apa yang menyebabkan dia kena gegata ni. So, saya eliminate satu-satu benda yang happening dan benda baru yg dia makan.

So, my suspicion is, samada koko crunch ataupun ayam berempah...hmm.. sebab benda-benda lain macam normal jer, hari-hari.

Masa jasmaine kena gegata tu, saya terus sapukan minyak habbatussauda banyak-banyak kat tempat gegata tu. Alhamdulillah cepat surut, lebih kurang 20 - 30 minit dah takde langsung merah-merah tu, macam magic. Dalam 3 hari da tak naik dah gegata tu.

Yang saya perasan, gegata tu akan terjadi bila dia panas dan berpeluh, dan gegata akan tumbuh di bahagian kulit yang bersentuhan lama dengan benda lain, contohnya tilam. Bila dia tidor lama sebelah kanan, maka gegata akan naik di bahagian tu la.

Tapi, Alhamdulillah, Jasmaine dah ok dah sekarang. If this ever happens again next time, InsyaAllah habbatussauda juga la ubatnya.



Sunday, April 26, 2015

Resepi kek span yang sedap dan gebu


Alhamdulillah..akhirnya..berjaya jugak buat kek span.. huhu. Lubang besar kat atas kek tu sebab saya guna garfu untuk uji kek dah masak ke belum. Cake tester ntah mana pergi ntah...nyampah..bila nak pakai tak jumpa..

Saya pernah buat kek span ni satu ketika dahulu.. lama sangat dah.. tak pernah menjadi. Almaklumlah kurang ilmu dan pembacaan. Zaman sekarang ni maklumat dihujung jari jer.. terima kasih kepada semua yang ikhlas menyumbang tips dan cara membuat kek span ini di internet. 

Macam-macam cara sebenarnya nak buat kek span ni. Ada yang masuk semua bahan dan mix sekali ada yang pukul telur,gula dan ovalette dulu, kemudian baru kaup balik tepungnya dan minyak. Bila kita tak biasa buat kita jadi tak confident. Sebab kalau kita buat kek butter, gula dan mentega biasanya dipukul gebu dulu.

Semalam saya buat kek span vanilla, ikut resepi dan cara dari blog yati. Tetapi tak menjadi. Bukan salah resepi rasanya..saya yang tak confident. Keknya jadi dua lapis. Yang bawahnya bantat..yang atas spongy. Hari ni saya cuba pula resepi kek span coklat dari blog rahel  . Ikut sebijik macam resepi tulis..hehe. Cuma kali ini saya buat separuh adunan. Takut tak jadi lagi macam semalam.

Tapi, kali ni yang silapnya acuan pulak. Saya guna acuan yang kecil dan isi agak penuh. Sebab semalam saya tengok kek span tu takde naik tinggi sangat pun..jadi hasilnya hari ni kek terlebih keluar dari acuan... Tapi tak bantat.. itu yang happy sikit tu. InsyaAllah next time akan menjadi lebih cantik. Practise makes perfect.... betul tak.

Kalau anda nak cuba buat kek span dari rahel, saya kongsikan di sini. Copy paste dari blog rahel je..

(Suhu saya letak 170'c dan saya ada campur 1 sudu kecil nescafe)

#TIPS:
1.Tidak perlu gris tepi acuan, cuma bawahnya sahaja.
2.Kek hendaklah diterbalikkan diatas redai bila dikeluarkan dari oven. selepas 5 minit sisipkan pisau dikeliling acuan dan keluarkan kek dan letak diatas redai.
3. Untuk elakkan kek pecah dipermukaan, alas kertas baking atas redai semasa terbalikkan kek.




Kek Span Coklat
Resepi:Noraini Zakaria



Bahan:
200g tepung kek/tepung superfine
180g gula kaster
110ml minyak masak
100ml susu segar
40g serbuk coklat
20g ovallet
6 biji telur gred A
1 st baking powder
1 st esen vanila


Cara:
1.Panaskan oven.Griskan acuan.Alas dasar acuan dg baking paper.

2.Pukul telur,gula,ovallet,tepung s'fine,BP sehingga kembang dan gebu selama 5 minit.

3.Perlahankan mixer,masukkan susu cair,esen vanilla,serbuk coklat.Teruskan lagi memukul selama 5 minit.Tuangkan minyak,gaul sebati.

4.Tuang ke dalam acuan.Bakar selama 45 mint atau hingga masak.

5.Bila kek sudah masak,telangkupkan selama 5 minit.