Monday, January 10, 2011

Macam mana berbekalkan RM50 sebulan....aku boleh belajar dekat 'U'



Ha....korang mesti cakap...mana cukup!!!!...

mana nak beli top up lagi, bayar broadband lagi, camner nak tenet ngan maweks / paweks.....la dan macam-macam lagi ...betul tak...??

Sebenarnya, lepas SPM aku terus kerja...kerja kilang jer beb...kilang pemadam @ eraser ..gaji sebulan RM150 je kot...dekat ngan rumah...boleh naik beskal jer.......tak kisah lar..asalkan dapat duit...

Alkisahnyer aku frust, .....frust sebab result SPM aku tak la baguih sangat...aku sedey ....memang la takde rezeki...tapi, aku sedey sebab aku gagal membuatkan mak bapak aku happy.....sejak dari itu aku nekad.............aku nekad tak nak menyusahkan, menghampakan dan biarkan depa menghabiskan duit depa kat aku lagi .......so, aku keja.....

Kat kilang eraser tu aku keja sebulan jer....sebab aku rasa mmg takder future langsung la...asyik menyusun eraser jer masuk kotak, setiap hari....

Tempat keja ke-2, kilang gak...kilang Jepun...TANASHIN kot, kalau tak silap....situ pun aku keja sebulan gak...rasa nak nangis aku tiap-tiap hari....memandangkan masa depan yg kelam...punah la harapan aku nak memiliki FERRARI....bukan setakat FERRARI.. ..FERRERO ROCHER pun aku tak dapek nak beli....

Lepas Tanashin aku keja kat YAMAHA, kat sini aku keja dekat setahun.......pastu, aku dapat offer jadi clerk dekat SHAH ALAM..depa cakap aku teror matematik...so depa amik aku jadi kerani akaun....aku pun pindah sana..duduk rumah abang aku....

Masa kat shah alam, aku pun sedey jugak...tak penah jauh dari mak.....baru start keja dah demam.....sebulan jer keja...pastu balik dok ngan mak.....

Satu hari, masa mak gi Kolumpo, aku tak ikut...aku gi survey keja...dapat lak keja kat kilang buat maggi, brand KIMI.....aku jadi QC lak.....tiap-tiap hari, balik bau kari....hmmm lantak....kat sini aku keja dekat setahun gak...

Tetiba satu hari aku terima surat dari UiTM, dulu ITM...mau nyer tak terkezut....bila masa lak aku apply????.....Rupa-rupanya mak aku la yang buat tu sumer....dengan pertolongan kakak ipar aku...

Ya Allah...nak tak nak...aku ikut kan jer la.....dalam kepala...macam-macam aku pikir...aku takut aku hampakan diorang sekali lagi......takut + sedey....

Mak aku bagi aku RM50 jer buat belanja sebulan...bapak aku pun dah pencen..adik pun sekolah lagi....so, apa yang dia bagi, aku amik jer la...dan aku pun tak minta mana-mana pinjaman....memang aku jimat sangat time tuh....org gi jenjalan aku pegi gak...tapi, tak beli apa lar..tengok jer....kengkadang aku kumpul la duit sesikit....ada lebih...baru la dapat makan mee goreng kat cafeteria....kalau idak makan kat kantin jer la....ikan jacket pun jacket lah...(tau ikan jacket tu aper???)

First semester, belajar sumer macam tak masuk jer...dalam kepala....aku tensioonnnn......nangis..je la....aku tau aku tak boleh hampakan mak aku......dah lama tak belajar...aku rasa macam tak reti nak buat ape-ape..tapi, aku nekad.....aku kena buat yang terbaik....tiap kali exam...aku buat solat hajat....sebab aku tahu...kalau Allah(swt) tak izinkan aku lulus mmg aku tak lulus....macam SPM dulu la....last-last bila dapat result aku dapat 3.5 above :-Anugerah Dekan...Alhamdulillah....aku nangis dlm bilik...

Sejak itu, tiap-tiap semester aku dapat Anugerah Dekan....berkat doa mak aku dan dengan izin Allah (swt) juga...

Tup-tup dah last semester.....pada 10 Januari 1996 aku kena daftar untuk final sem......hari tu mak aku tak sihat..demam tapi, dia ikut juger hantar aku ke ITM...dia duduk seat belakang ngan aku...dia tido kat riba aku....kesian dier....bila sampai ITM aku pun dah siap daftar semua...aku pi jumpa mak bapak aku.....mak aku cakap....'kalau aku tahu lambat sangat camni, aku tak hantar ko'.......ntah naper hari tu semuanya lambat jer la....

So, lepas mak bapak aku balik aku pegi kat asrama..lepak jumpa kawan sumer...tup-tup jer dah malam...aku tak boleh tido....aku dah rasa macam ada benda yang tak kena......tibe-tibe aku dengar orang ketuk pintu....ketua rumah la yg bukak...dia pangil aku, pak guard nak jumpe katanya.....pukul 2am time tu.....dia bagitau aku mak aku dah meninggal!!!......dan dia akan hantar aku balik time tu jugak....

Ntahlah...time dia bagitau mak aku meninggal...aku tak nangis...(denial state of mind...kate orang putih)...aku relaks jer....aku nangis masa dalam keta....

Aku balik ke ITM 3-4 hari lepas semua urusan dah selesai, ye la..orang dah start belajar....bila balik aku sedey sangat...selalu tak gi kelas.... matlamat aku, nak bagi mak aku happy....tapi, dia dah takde.....aku selalu sangat ponteng......bila final exam, aku buat jer la yang termampu....bila dapat result aku pun terkejut bila aku dapat 4.00 ...aku dapat Anugerah Rektor....lagi buat aku sedey.....sebab aku tak dapat nak tunjukkan kat mak aku ......

Moral of the story:

1. Belajar la rajin-rajin, jangan ralit sangat dengan keseronokan jer....jangan hampakan ibu-bapa...jangan durhaka, nanti tak cium syurga.

2. Don't take anything for granted, sayangilah mereka selagi mereka masih ada...

3. Azam dengan matlamat kena ada...kalau duit ada pun, takde azam dan matlamat tak ke mana....

28 comments:

siti faridah harun (nama penuh tu) said...

sedih la cerita akak,, ya Allah,, mak mnggal time bukan akak disisi,, akak rajin ,, anak yg baik ,, berusaha gigih ,, huhu,, sy familiar ngan ikan jacket sbb sy org kg,, xpe kak,, alfatihah ade utk disedekahkan,, take care akak,, =)

Ina said...

terima kasih...siti faridah harun (nama penuh tu)

deCrewz said...

Sedihnya jugak perjalanan cerita akak nak buatkan ibu bapa rasa gembira.. Macamana lah ye anak2 yang x beri kegembiraan pada keluarga...

E.d.Y said...

wah..sadisnya cerita ni..bangga2

Ina said...

deCrewz:- syurga di bawah tapak kaki ibu kan...kalau dia happy kiter pun happy...kalau dia tak happy...ha..siap la ko...he..he..

Ina said...

E.d.Y:-cerita untuk beri iktibar pada semua...

nur said...

As Salam
suka sngt entry ni.. nak share ye.. link ke sini
ALL IN ONE

atty's said...

salam sedih citer nie
dan penuh pengajaran..

Siti Safiyyah said...

tumpang sedih bace entry ni..mesti arwah mak akak bangga dengan akak kan? :)

Mat Ganu said...

nice story...tQ

Lina said...

salam...mmg penuh inspirasi la citer ni...nak seribu daya taknak seribu dalih kan...teringat ms zaman sy blaja kat uitm dulu...mmg berjimat jg ms tu...ikan jacket tu mmg dah lali dah...skrg ni rindu lak kat ikan jacket tu

btw dah follow blog awak

Mama JnJ said...

menarik kisah ini..

puteri cahaya. said...

sedihnya.. But, sweet sgt. nak menangis pun ada, tapi memang sgt teruja. Mungkin ia salah satu suntikan semangat wat saya jugak nie.. tq kak.. so sweet! :'( ketawa dan air mata -pu3

http://ainblogger.blogspot.com

ana ayesha said...

kisah benar?

kasih ibu membawa ke syurga

Cik SHiNJU said...

Very touching... :'(
Ade orang punya segalanya tapi xde kesungguhan..ade orang serba tiada tapi punya kesungguhan utk berjaya..
Kejayaan hanya milik mereka yang berusaha...Tahniah!

Semoga roh Allahyarhamah Bonda anda dicucuri rahmat olehNya..Amin

Ina said...

nur:-boleh..t.kasih

Ina said...

atty's:..memang niat nak beri pengajaran pada sesiapa yg sudi menerima. tq.

Ina said...

Siti Safiyyah: harap-harap gitular...sebb arwah mak tak tunjuk sgt emosi dier..very secretive person..

Ina said...

Mat Ganu: tq..harap dapat memberi iktibar pada semua

Ina said...

Lina: t.kasih

Ina said...

Mama JnJ: t.kasih

Ina said...

puteri cahaya: t.kasih..itu lar yg saya harap. agar anak bangsa tak hanyut dengan keseronokan alam remaja..

Ina said...

ana ayesha: iyer..cerita saya la..he..he..betul..kasih ibu bawa ke syurga..

Ina said...

Cik SHiNJU: betul..betul..betul...t.kasih di atas doa anda..

cikpuanhady said...

perghh..tak tau nak cakap ape..memang syahdu, sebak dan kagum dengan akak..semoga arwah mak akak ditempatkan bersama org yang beriman..

Jom skodeng :Notre Belle Histoire

Ina said...

cikpuanhady: t.kasih atas doa anda

oktant said...

Tersentuh bila baca entri nie. Ia sememangnya amat bermakna & memberikan inspirasi.

Terima kasih atas perkongsian Ina. =)

aqillah sabri said...

sedehnye akak bile bace cite ni..
rase mcm berkobar kobar nak stdy sungguh2 mcm akak wat..akak tabah ye..