Friday, March 4, 2011

Orang akan memegang kata-kata bukan maksudnya

Assalammualaikum kengkawan semua.

Iklan jap :[Tarikh tutup MILOFUZEJAMPACK: 9 Mac 2011. Info lanjut di sini. !!]

'Orang akan memegang kata-kata bukan maksudnya'

Korang faham tak maksud ayat kat atas ni??

Ok, aku bagi contoh ek:

Si Tipah telah menulis satu entry kat blog dia. Lepas tu ada orang komen la kan.. contoh:


KOMEN A: Aku menyampah tul kat ko..tau takkkk.!!!..eeeee...nyampah!!

KOMEN B: Aku menyampah tul kat ko....awwww.....kah..kah..kah...he.he


So, dari pengamatan korang..komen yang mana akan membuatkan korang akan terasa??

Of course la KOMEN A kan..sebab dari gaya bahasa penulisan dia macam

1. memang tak suka kita
2. macam kasar jerrrr..

So, dengan tidak sengaja pengomen A telah memberi tanggapan yang salah pada si pembaca.

Walaupun si pengomen A:

1. tidak bermaksud untuk berlaku kasar
2. bukanlah menyampah pun, tapi..dari cara penulisan,,mmg nampak macam menyampah bebenor.

Berbalik pada tajuk di atas: 'Orang akan memegang kata-kata bukan maksudnya'

Pada aku, perkara ni memang selalu berlaku la...kita tak dapat nak elak daripada membuat tanggapan atau salah tafsiran. Kita cakap lain, orang faham lain.

Yang penting, kita sepatutnya cuba untuk berfikiran positif sentiasa.

Sebab, selalunya bila kita berfikiran negatif tu...mesti ada unsur-unsur lain yang membuatkan kita beranggapan macam tu...contohnya: hasutan syaitan laknatullah.

Moral of the story:
Sebelum kita membuat kesimpulan mengenai sesuatu perkara yang orang lain cakap/tulis, cuba fahami dan selami dulu.. dan cuba berfikiran positif .. kalau tak faham .. atau rasa sangsi.. lebih baik bertanya .. untuk mengelakkan salah faham.

Wallahualam.

20 comments:

A.s.t.i.n.a said...

nak senang komen camni Na.. "baiklah.." huhu

Ina said...

amboi..baik aje..astina ni..he.he

Amira Naddia said...

sy selalu terase tp belagak kuat..buat2 tak terase. hehe

dulik laa..watpe pk sal org. bek dok sndri2 ngadap laptop sambil mkn jajan

niesz said...

tul tu..terlajak kata mmg dah x boleh nk tarik balik kan..

ain said...

btol kak, kalo kite pikir -ve, 24jam anggap bende yg buruk je. jiwa x tenteram bla bla bla..:)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

The moral of story orang yang mengomen tu kena berhati-hati.Dari kajian makcik jarang orang yang membaca komen/tuan punya blog berfikiran terbuka sangat.sikit sensitif tu ada. Kalau yang dapat jenis makcik tak pelah open minded, kalau dapat tuan punya blog yg suka sentap, tak sempat baca, dia tengok komen je dia felling geram. Oleh itu komen ngan berhemah, tengok tuan punya blog cam mana.okey Ina, makcik okey kan.

AdiaLuze said...

Tula pasal, biasanye kalau nak tulis apa2 tu biasanye kena cb gayakan mcmana agaknye bunyinye bila org baca sebab tulisan kita takde nada yg boleh menunjukkan samada kita seyes atau bergurau...Betul tak sis ? Hehehe

padlie said...

sepatutnya, kalau gurau, letak la smiley ke, ketawa ke..
kalau xde kira betul maksudkannya la..

JIJI YU said...

muahaha..nak spek mate tu leh tak..awwww

Edy Zaidi said...

betul tu..kata2 ni ada banyak maksudnya...manusia ni suka ambil benda luaran tanpa mencari maksud sebenar

Ina said...

Amira Naddia:..betul..makan jajan lagi bagus,,he.he

Ina said...

betul tu niesz

Ina said...

ain: ye la ain..kena fikir positif...kalau tidak fenin.

Ina said...

Cik Ina minat Do do Cheng: akak mmg sempoi ..hik..hik...

Ina said...

AdiaLuze: betul tu dear..

Ina said...

padlie: pun betul macam padlie cakap..mungkin itulah maksudnya kalau dia tak bergurau.

Ina said...

Edy Zaidi: yes..jawapan yg tepat en. edy.

Ina said...

JIJI YU: in your dream man..muahaahaaa

cikpuanhady said...

hehe, memang selalu berlaku salah faham ni..

Jom skodeng :Notre Belle Histoire

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Ina said...

cikpuanhady..ye kan..