Monday, April 4, 2011

Assalammualaikum

Assalammualaikum kengkawan semua.

Alhamdulillah, aku dah ok sikit. Selsema dan batuk belum ok lagi.

Yang aku perasan, sekarang ni, kalau selsema atau batuk, especially kalau batuk la, memang lambat betul baik. Mungkin kah virus tersebut sudah semakin imun dengan ubat-ubatan?? Atau pun makanan yang kita ambil mengandungi bahan-bahan yang menyebabkan badan kita lambat respons untuk bertindak dengan virus-virus??? Ataupun aku yang sudah tua....muahaahaaaaa. Betul jugak tu kan, faktor usia berkaitan juga dengan pertahanan badan untuk melawan virus-virus..

Makin maju dunia kita, makin bertambah pulak manusia dengan penyakit-penyakit.

“Berubatlah wahai hamba-hamba Allah, sesungguhnya Allah tidak meletakkan penyakit, melainkan meletakkan untuknya ubat, kecuali satu penyakit, iaitu tua” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, al-Tirmizi dan Ibn Majah)

Ubat-ubat ni pun tengok jugak keserasian kan. Setengah orang makan ubat A boleh baik, sesetengah tu sebaliknya. Yang penting kena usaha la, kalau nak baik kan.. dan REDHA.

Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya, melainkan Allah akan mengugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang mengugurkan daun-daunnya”. (HR. Bukhari dan Muslim)

Insyaallah.

19 comments:

ainnoraini said...

same la dgn saye ni..sekarang ni kalau deman n selsema + dgn batuk tu...jwpnye deman dah ok..tp batuk tu masih tak hilang2 lagi...

ubat mcm2 dah ditelan...munkin betulkan...usia dah meningkat..tahap kesihatan pun mula la menurun...

AdiaLuze said...

Alaaaa kesiannye ... Kau amik ubat apa sis ? Kalau ubat klinik@hospital ni, biasanye dadah banyak sangat .. Kalau kau nak try leh la cuba ubat homeopati .. Cuba gi sini :

http://dmanjapenawar.blogspot.com/

Aku bagi suggestion jeee .. Tak paksa2 yee .. Hehehe

NM02 said...

aiyak... saya still batuk dan selsema lagik... adeii.. dah nak naik somput ni..

sahromnasrudin said...

assalamualaikum...apepun jangan lupe dapatkan rehat yg mencukupi ya

Ina said...

ainnoraini: he.he..dah tua

Ina said...

AdiaLuze: ubat dr la..tq sis

Ina said...

NM02: lambat kan nak baik batuk..

Ina said...

sahromnasrudin : waalaikumsalam..t.kasih

♕ Mr.IX ♂ said...

virus, kuman pn dah resistant ngan ubat...

p/s: standby mode tu xde r save energy cuma dapat kurangkan CO2 emission daripada laptop screen masa buka blog tu jer..

miloais said...

iols kalo batuk - amat payah nak ilang
ni pun - maish batuk2 lagi ni...
dah dua kali pegi klinik...

jaga kesihatan ye ina,....
wish you speedy recovery

suri solehah said...

musim sekarangkan,,,semua pakat demam+batuk..terpikir jugak ayat ina tu,,,munkin batuk dah imun ngan ubat yg ada,,tu sebb susah nak hilang...

Ina said...

♕ Mr.IX ♂: thnx ix for the info

Ina said...

miloais: thanks dear

Ina said...

suri solehah : betul tu musim kot, saya rasa macam tu la, virus pun dah imun.

Munie Blushious said...

betol tu sis, terus berusaha mencari ubat, firman Allah, semua penyakit punyai ubat melainkan mati... semoga sis cepat sembuh... dah lama tak datang blog sis, tgok2 sis lak tak sihat.. rajin-rajin la makan ubat yer sis, take care...

JP Nurul said...

saya pon sampai skrg batuk lepas demam bln lepas...huhu...


kadang2 ubatan memang xsesuai dgn diri kita...

Ina said...

Munie Blushious : terima kasih dear

Ina said...

JP NurulL: betul tu nurul

cikpuanhady said...

last time me dah demam ambil masa seminggu untuk sembuh..hohoho, tapi sebab me tak ambil ubat..malas..ekeke..

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire