Wednesday, April 6, 2011

Enjit-enjit Semut..

Assalammualaikum kengkawan semua.

Ini bukan sinopsis citer Hantu Mak Limah Balik Rumah ek...he.he

Korang pernah main tak enjit-enjit semut masa kecik-kecik dulu?? .. Aku ingat, masa aku kecik, kalau main enjit-enjit semut ni, memang kitaorang akan cubit kuat-kuat punya.. memang tunggu turn je nak naik atas..sakit weiii..

Selain dari tu, aku dan kengkawan main konda-kondi, galah panjang, yang macam besbol tu panggil apa ek??.. batu seremban, main nyorok-nyorok dalam semak, teng-teng.. lagi apa ek, permainan dahulu kala kita tu??..

Yang pastinya, permainan camgini, semakin ditelan zaman. Kat kampung, mungkin famous lagi kot, kalau kat bandor ni, tak tahulah. Anak-anak aku pun tak reti permainan ni semua.

Zaman sekarang, zaman teknologi.. budak-budak sekarang ni sibuk dengan ps2, psp dan permainan komputer je.

Lagipun dulu masa aku kecik, mak aku memang takde kisahnya der, aku keluar pagi, petang nak senja baru balik. Asyik main je la kejanya. Kalau mak aku carik, maknanya dia bad mood la tu, dan conform kena piat le jawabnya..muahaahaaa. Aku memang lasak dan nakal masa kekecik dulu.. nasib baik gak sekarang jadik manusia...he.he.

Zaman sekarang aku tak boleh buat macam stail mak aku, risau pulak kena kidnap kang. So, most of the time, anak-anak pun duduk dalam rumah je, tunggu weekend baru pegi playground sama-sama itupun jarang. Bila masa nak main konda-kondi, teng-teng???..

Rindu, keadaan masa kecik-kecik dulu. Zaman, mak bapak tak perlu risau pasal kidnappers. Life is less complicated.

14 comments:

Shafiq said...

Itulah beza zaman dulu dan sekarang.. budak-budak pun dah tak selamat bila kat luar rumah..

ainnoraini said...

itu la permainan saye masak kecik2 main dgn kawan2...bestkan bile dikenang zaman tu...


tibe2 teringat pulak citer hantu kak limah la pulak...lagu Enjit2 semut tu...

miloais said...

my kids tak tau mainan yg iols main masa kecik2 dulu - penah iols ajak my kids - main konda-kondi - jawapanan my kids "mainan apa tu mama?? - Main PSP lahhhh"

gituhhh!~

sedih gak le - lama2 mainan ni akan pupus...

NM02 said...

kat kl dah takde tanah nak wat kotak teng teng... hehehe

Chik Att said...

bestkan....dulu main polis sentri.... tak kira laki pompuan.... siap tangkap peluk kuat2 takut terlepas... hahahahahah

no name. i'm sorry said...

salam. lama sudah aku tak menyinggah kat sini. baru ada kelapangan sikit.
aku dulu masa kecik lasak gak. main lumba beskal keliling kampung. main lari2 kat padang. lompat tali. banjir pun aku redah.hahahaah :D
betul, zaman semakin maju, semakin bahaya. cabaran tinggi. apa pun, kita antara yang bertuah kerana dpt melalui zaman dulu2 yg kurang bahaya tu.

*teringat aku senja2 pi beli asam masin kat seberang kg sorang2. tak takot langsung. heheh :P

Munie Blushious said...

sokong sis.. zaman saya dulu still selamat lg... leh kuar umah main polis-polis... main kawin-kawin... main pondok-pondok... syok gila2.. skunk ni dah jarang tgok bdk2 kuar main depan rumah.. sunyi sepi je suasana...

AdiaLuze said...

Zaman kita dolu2 memang happening kan sis! Men galah panjang, konda kondi, congkak tanah . Ahaksss ...

Sekrg ni, bebdak dah mua sgt ngan permainan video dan internt .. Huhuhu

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Dulu lain sekarang lain ina.dulu makcik berkinja sampai kepetang main galah panjang ngan bola rounders.zamn dulu tak de sangat kidnap ni.sekarang ni je menakutkan. jom main guli pitik.

JP Nurul said...

jom main enjit2 semut sama2...hehe

♕ Mr.IX ♂ said...

sama la..permainan masa kecik ix gak..duk kampung mai smua tu, gi tangkap ikan kat sungai ker sawah ker...

sahromnasrudin said...

masa kecik2..sy suka main ting2..sangatla klasik permainan ini huhuhhhh

umi aiz said...

sama la kak...masa sha kecik ade lagi mainan cam tu. skrg x hbs2 dgn ps3 la..fb je.. bdk2 pun ade fb dah..

shah-kayrul said...

kalau main enjit-enjit semut nie..mau berbekas tangan lepas tue...aduhhhh