Thursday, April 21, 2011

Fobia..

Assalammualaikum kengkawan semua.

Pagi ini ada appointment kat Hospital Putrajaya. Sebulan tu menunggu for this appointment.. kalau swasta dah lama settle kot. But, this is a special case, so terpaksa la tunggu jugak. Nanti aku citer..Insyaallah.

Aku memang tak suka pegi hospital, ntahlah..macam fobia jer nak pergi .. iyelah, nama pun rumah sakit ye idak? .. lebih baik tak tahu dari tahu..sebab kalau tak tahu..boleh buat tak tahu jer..tapi, kalau dah tahu, mesti asyik risau dan gundah gulana...ha.ha..ha.

Arwah mak aku dulu pun memang tak suka gi hospital .. memang dah keturunan la kot...fobia..

Phobia of Hospital: 'Hypnotherapy'

Lagi satu, aku fobia tempat sempit..'Claustrophobia'. Aku tak suka naik lif sensorang, mesti ada teman. Pernah sekali terperangkap kat dalam lif masa tinggal kat Kerinci dulu, nasib baik sekejap..kalau tidak mesti histeria aku kat dalam tuh...he.he. Bila terperangkap tu kan, rasa macam semput tau, tak boleh bernafas dan menyebabkan aku jadi panik. Untuk cool down, aku tutup mata dan baca zikir la, sebab nak hilangkan rasa takut tu. Hu..hu..jangan buat memain ooo..i don't like that feeling.

Aku jugak takut tempat tinggi... gayat lorrr..

Ada macam-macam jenis fobia. Yang kelakar pun ada. Contohnya:
Ablutophobia- Fear of washing or bathing ( ini pun ada...alasan..ni..alasan..he.he)

Bibliophobia- Fear of books

Chaetophobia- Fear of hair

Chronomentrophobia- Fear of clocks

Didaskaleinophobia- Fear of going to school(nasib baik anak-anak aku tak bagi alasan fobia nih...he .he)

Numerophobia- Fear of numbers ( camne ek nak guna duit??)

Banyak lagi yang pelik-pelik. Silalah google..he.he

Korang ada fobia tak?



Make your life 'senang' with more 'menang'. IPad, GPS and Honda City... Wheee!!!

34 comments:

So Shy Lady said...

sakit apa nye ina?
btul tu...klau ada rs takut2, bc la ayat2 suci...mohon tawakkal byk2 pdNya

Ina said...

bukan sakit serius...apointment utk assessment je

miloais said...

iols baru balik klinik
blood test

iols tak kisah gi klinik or hospital
tak de phobia pun

my phobia is - takut sangat2 nak drive
sebab penah eksiden dulu!

Ina said...

miloais : saya pun pernah terlibat ngan accident, tapi, Alhamdulillah tak phobia, cuma lack of confidence je

shah-kayrul said...

harap2 takde la teruk sakitnya....

ainnoraini said...

saye pun takut kalau nak gi jumpe dokter ni..mula la rase mcm seram sejuk jer...

pada hal bukan ade sakit ape2 pun..

LiFe KaMi said...

fobia bole jadi pada semua org ,bergantung pada tahap ketahan mental dan fizikal seseorg..
semoga cepat sembuh ye..:)

sahromnasrudin said...

masa blajar dulu, sy fobia dgn pompuan coz masa sekolah semua lelaki huhuhhhh

A.I.N said...

fears of books? almk, mcmmane nk pndai? hik3...

ina, anggap je hospital tu mcm istana kayangan ade bidadari, kompem x fobia punye...:)

Ina said...

shah-kayrul: Insyaallah..takde ape

Ina said...

ainnoraini : itulah..tak kiralah sapa yg sakit, kalau pegi hospital saya yg lagi takut.

Ina said...

LiFe KaMi: betul tu..

Ina said...

sahromnasrudin : ha.ha..biar betul..

Ina said...

A.I.N : tu la..macam-macam yg kelakar.

anaiha yusof said...

kak ina,ana pun fobia tempat sempat tambah2 yang sempit dan takde lampu rasa macm tak bernafas,
kalu tersangkut lift memang dah pkir macam2 la,
rasa tak bernyawa semua,pkir dapat ke keluar,macam mana kalau tak dapat keluar memang semput la..

Shafiq said...

Macam-macam jenis fobia..

AdiaLuze said...

Aku pun ada macam2 fobia ... Fobia tpt tinggi, tmept sesak .. Lagi fobia bila banyak buat dosa ... huhuhuu


P/S : Lamanye tak berBW dan jenjalan blog kengkawan... Kat opis blogspot dah kena blok .. Hampeh ;(

padlie said...

Ada satu lagi fobia yang muncul sekali setahun.. nofastphobia.. tanda2 fobia ni adalah gastrik di bulan Ramadan..

Just kidding ;p

♕ Mr.IX ♂ said...

ix xde phobia kot...stakat ni ok jer smuanya...huhu

Ina said...

anaiha yusof : sama la kita ana..pentakut..he.he

Ina said...

Shafiq: betul ..betul..betul

Ina said...

AdiaLuze : ala..siannya..boringla ek..tak leh nak jenguk blog kat opis..

Ina said...

padlie : ha..ha.ha..lawak la padlie

Ina said...

♕ Mr.IX ♂ : fuh..macho nyer ix..he.he

cikpuanhady said...

ermm..rasanya me phobia tempat sempit gak, tapi lif ok..ni tempat yang muat2 kita sorang je..hehhe..tak pernah try lagi, tapi cam takutla, coz rasa cam takleh nak bernafas..hoho..

dah klik hb..

Blogshop kami :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Nak blog uols diterjah? Klik sini

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??
Honda ex5 dan Honda wave

Fobia terjadi karena pikiran bawah sadar kita salah memberi erti terhadap peristiwa traumatis yang menyebabkan fobia. Mungkin penderita tidak tahu apa yang menyebabkan terjadinya fobia.

Namun, sesungguhnya tidak ada ubat yang paling mujarab untuk mengatasi fobia selain keyakinan penderita bahwa ia dapat mengatasinya dan tidak ada yang perlu dikhawatirkan dari hal itu.

buat-buat cooolllll ajerr tau buat tak tau ajer

Munie Blushious said...

wawawa.. sy tkot dgn tempat tinggi jer.. kalau naik roler coster mau pengsan atas tuh.. haha

Cik Ina minat Do do Cheng said...

akak sama ngan ko fobia pergi hospital. tak tahu kenapa. akak ni penakut sikit. bila pergi hospital, perasaan akak tak menentu, mungkin teringat semua family akak sakit dan meninggal dunia kat hospital.

Ina said...

cikpuanhady :oo..sama la kita ek..

Ina said...

Afzainizam: susahlan nak tenangkan diri..dalam keadaan camtu..takut sangat

Ina said...

Munie Blushious : saya pernah naik roller coster kat berjaya times square, ngeriiiii..first and the last la tuh..he.he

Ina said...

Cik Ina minat Do do Cheng : betul la kak,,mungkin ada kisah silam yang terpahat, sebab tu kita jadik fobia.

axelida said...

haha byk jenis btoi phobia ek? saya pon masa peknen jer phobia nak g cek-up kat spital.. asal cek-up jer kena masuk wad.. huahuahua

Ina said...

axelida: siannya dear...