Tuesday, April 19, 2011

Pulut Bukan Sebarang Pulut

Assalammualaikum kengkawan semua.

Ini bukan citer pasal pulut kuning atau tapai pulut, tapi, pasal Silat Pulut.

Korang pernah dengar tak?? Aku pun baru tahu. Ada gak Silat Pulut ek!! Itupun bapak aku yang citer masa raya tahun lepas..

Masa kekecik dulu, aku minat nak belajar silat, sebab aku tahu bapak aku pandai silat, walau pun aku tak pernah tengok dia praktis. Tapi, bapak aku memang tak layan la. Dia buat derk je. Lepas tu, adik aku pulak minat nak belajar, dia, pun bapak aku tak nak ajar. Aku pun tak tahu apa sebabnya, dan aku pun tak bertanya, takuuuttt!!

Raya tahun lepas, masa tengah bercerita kat meja makan, baru la aku teringat nak bertanya.. dia dulu belajar silat apa. Bapak aku bagitau, dia belajar silat pulut. Orang dulu-dulu, masa time Jepun, British memang ramai yang belajar silat untuk mempertahankan diri, kalau terjadi apa-apa takde la hopeless kan.

Kenapa dia tak nak ajar?? Sebabnya, banyak pantang pastu boleh jadi baran pun ye. Asyik nak mencabar orang jer, tak kira la sapa, memang takde perasaan takut langsung. Ini memang aku akui, sampai kitorang adik-beradik pun takut wooo...dia pernah menegur sorang guru silat, sebab ajarannya salah, lepas tu .. fight la.. cikgu tu kalah,,sampai pindah cikgu tu, sebab malu ngan murid-murid. Lepas tu bapak aku pun sakit..dia rasa dia kena santau angin..bila berubat baru baik...wallahualam..

Silat Pulut yang aku google, ialah silat persembahan atau permainan. Tapi, bapak aku cakap, silat ni takdela berbunga sangat, dia lebih kepada attack, defend dan mengunci. Silat sekarang ni banyak bunga jer, silat untuk pertunjukan. Masa nak graduate, pesilat tu akan digantung kakinya di atas kepala di bawah, pastu kena ngelak la, daripada kena pukul, pakai parang ke, kayu ke..ngeri je dengor.

Bapak aku cakap masa muda dulu, dia memang suka sangat mencabar orang, tapi, bila dah boring dia pun tak tahu nak buat apa ..pastu, dia jumpa dengan sorang tok guru.. dia bertanya..ilmu apa lagi yang perlu dia belajar.. tok guru tu cakap Ilmu Agama. Semenjak dari itu, bapak aku pun macam dapat hidayah, dia pun tinggalkan dunia persilatan. Tapi, sebab dah lama sangat mengamalkan ilmu persilatan, memang susah gak la nak tinggal.

Memang dari kecik aku tak pernah tengok bapak aku praktis, tapi, aku tahu, bapak aku pandai silat bila ada satu kejadian, dia naik syeikh....ceritanya, ada sorang budak ni, dia pun OKU, macam autisme ke apa ke aku tak tahu la.. dia pergi patahkan wiper kereta yang bapak aku baru tukar. Bapak aku mengamuk dan mula bersilat kat tengah jalan tu...aku pun terkejut wooo time tu..masa tu la aku tahu, bapak aku pandai silat. Nasib baik ada 2-3 orang tahan bapak aku, kalau tidak, bapak aku cakap,,mati budak tu. Bila dia naik syeikh, memang hilang pertimbangan wooo. Sebab tu la dia tak nak ajar kat kitorang...

Tapi, rugi jugak la kan sebab tak belajar, coz, kalau diikutkan bapak aku ni boleh jadik cam Bruce Lee jugak ni....he.he..kalau ilmu tak diperturunkan..akan lenyap la .. aku rasa kalau nak belajar pun kena ada kekuatan mental dan ilmu agama yang mendalam. Kalau tak memang boleh hilang pertimbangan.

Korang ada belajar seni mempertahankan diri ke??.. Aku takdak langsung, satu hapa belt pun takdak..he.he.he

23 comments:

NM02 said...

masa sekolah dulu pernah masuk taekwondo.. tapi separuh jalan. sakit celah kangkang.. hahaha

Ina said...

kah..kah..kah..terlebih menendang la tuh..

zaidah said...

orang belajar silat nie memang kea control perasaan...kebanyakkannyer panas baran....pastu kena seimbangkan ngan ilmu agama...klu tak memang nak menyerang orang aje..

sahromnasrudin said...

sy tak pernah belajar silat..agaknya kalau kne belasah, patah riuk tulang sy huhuhhhh

Ina said...

zaidah: betul tu.

Ina said...

sahromnasrudin: he.he..kena simpan pepper spray nampaknya ni

ainnoraini said...

tak pernah belajar silat...
selalu tengok org bersilat jer...

Chik Att said...

lorrr... ingatkan pulut kuning makan ngan kari ayam ..

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??
Yamaha 125z

yup kena ada lah sikit sei pertahankan diri tak kisah lahhh apa pun tekwando ke silat ke silambam ke kungfu ker.... sekurangnya penjenayah tengok pun kecut perut

padlie said...

zaman skrg kena ready pistol.. cepat, pantas dan pasti..

Ina said...

ainnoraini : saya tengok pun jarang..he.he

Ina said...

Chik Att : chik att ingat makan jerrr..tapi, mmg sedap tau, pulut kuning dgn rendang..hu..hu

Ina said...

Afzainizam : betul..betul..

Ina said...

padlie : ha.ha..bom lagi best..

miloais said...

iols tak penah belajar silat
tho memang penah nak cuba dulu2... tapi my abah tak bagi...
but adik iols - memang ada join silat2 ni...

Ina said...

cik milo..tapi,kan rasa mcm best je kalau tahu self defence camni kan..anything happen, ada pertahanan diri.

cikpuanhady said...

hehe..ingatkan pulut time orang nak belajar silat ke apa..

dulu me ada blajar silat kat u, silat hanafi tak silap, ekeke..mmg bnyk bunga, tp skang dah lupa..ekeke..

dah klik hb..

Blogshop kami :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

Cik Ina minat Do do Cheng said...

silat pulut, ni dah kira menarik.makcik tak de lah seni-seni ,mempertahankan diri tu.

Ina said...

cikpuanhady: ala rugi la...nape tak ingat..

Ina said...

Cik Ina minat Do do Cheng : saya pun takdak kak..he.he

shah-kayrul said...

ada gak belajar silat gayung patani...sampai peringkat tali pinggang kuning jer..pastu terus berenti....

Ina said...

shah-kayrul: hu..hu..ok tu..nape lak berenti??

♕ Mr.IX ♂ said...

dulu masa kampus pernah blaja silat cekak tapi tak habis menuntut coz bz study...huhuhu